Asta in timp ce seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, estimeaza ca numarul somerilor de la noi va ajunge la 1 milion.

Am discutat cu partenerii sociali despre problema somajului tehnic, care este o modalitate de diminuare a somajului si de a trece mai usor peste aceasta criza de la inceput de an. Am stabilit ca la inceputul lunii februarie sa luam aceasta masura, pentru ca atunci Parlamentul intra in sesiune si vrem sa reglementam somajul tehnic prin lege”, a spus premierul, dupa o intalnire cu partenerii sociali, de la Ministerul Muncii.

Boc a mai precizat ca pana acum nu s-a putut reglementa problematica somajului tehnic pentru ca bugetul nu era aprobat si pentru ca Parlamentul a fost in vacanta.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declatat, pentru incont.ro, ca scutirea de la plata CAS-ului pentru patronii care isi trimit salariatii in somaj tehnic se va face ca si anul trecut, respectiv pentru o perioada de trei luni.

Anul trecut masura a intrat in vigoare din iunie si prevedea ca angajatorii care trimit salariatii in somaj tehnic sa fie scutiti de la plata CAS-ului pentru maximum trei luni. Acum, daca masura intra in vigoare din februarie, trei luni s-ar putea sa fie putin”, a explicat Hossu.

Sindicalistii au pichetat de la inceputul saptamanii Ministerul Finantelor, cerand ca Guvernul sa prelungeasca si in 2010 scutirea de la plata CAS pentru somajul tehnic. Hossu a explicat ca anul trecut un milion de salariati au beneficiat de aceasta facilitate, angajatorii evitand astfel sa-i trimita direct in somaj.

Emil Boc a mai promis patronilor ca Guvernul intentioneaza sa introduca anumite deduceri fiscale pentru firmele care angajeaza someri. Una dintre ele ar putea fi neplata CAS-ului pentru aceste angajari. Premierul a precizat ca mecanismul de sprijin al firmelor care vor angaja someri va fi stabilit in curand de Guvern.

Premierul a asigurat, totodata, sindicatele ca FMI nu a impus autoritatilor de la Bucuresti sa concedieze un anumit numar de salariati de la stat, desfiintarea unor posturi din aparatul bugetar facandu-se in urma aplicarii standardelor de cost. Cu toate acestea, Boc sustine ca rata somajului in 2010 va fi mai mica decat in 2009. Asta dupa ce seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks a declarat, intr-un interviu acordat ProTV si incont.ro ca numarul de someri ar putea ajunge la un million pana la jumatatea anului.