Viorel Dinu a muncit noua ani legal la o firma de constructii de masini din Bergamo. Abia in 2019 isi va primi drepturile, pentru ca varsta de pensionare a italienilor este de 65 de ani, iar el abia a implinit 56.

"Eu as vrea sa obtin o pensie frumusica, pentru ca aici am 860 de lei", spune Viorel Dinu, fost muncitor in Italia.

Romanii pot primi si sapte pensii la batranete, daca au lucrat cel putin un an de zile in fiecare dintre cele sapte tari ale Uniunii Europene.

"Nu tinem cont de valoarea salariului din strainatate, cum nici colegii din strainatate nu o fac", explica Luiza Florescu, director al Directiei Relatii Externe din Casa Nationala de Pensii.

Din cauza unor date completate gresit de italieni, 40% dintre romanii care si-au cerut drepturile asteapta inca decizia de pensionare.

"Din Italia a plecat cu un nume gresit, au gresit aici intr-adevar. L-au trimis la Constanta, de la Constanta l-au trimis la Bacau, acum astept sa vina incoace. As vrea sa am o pensie de cateva sute de euro, macar sa am cu ce sa traiesc pana se termina viata", se plange Maria Tanase, pensionar roman din Italia.

In ianuarie, oficialii romani au trimis in Europa 1.300.000 de dolari, pensiile romanilor de peste hotare.

Aproape 6.000 de romani primesc in acest moment pensii europene. Cei mai multi sunt stabiliti in Germania, Austria si Ungaria si au o pensie medie de 220 de dolari.

Interesant este faptul ca, de curand, se bucura de aceleasi drepturi si romanii care au lucrat in tarile care nu sunt membre ale Uniunii Europene: Elvetia, Liechtenstein, Islanda si Norvegia.