Daca in cazul angajatilor care sunt platiti pe drepturi de autor, Guvernul a stabilit ca plata contributiilor se va face lunar de catre angajatori, noile prevederi legislative nu stabileau conditii clare si pentru PFA-uri.

Intrebat imediat dupa sedinta de Guvern de miercuri cum vor plati PFA-urile contributiile sociale, noul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, nu a dat lamuriri decat in cazul celor care primesc si venituri din drepturi de autor.

"Persoanele fizice autorizate... ele obtin doua categorii de venituri - venituri din drepturi de autor si alte venituri. Daca obtin venituri din drepturi de autor se aplica ordonanta 58", a afirmat Ialomitianu.

Reprezentanta Casei de Pensii Bucuresti, Veronica Marinescu, a explicat, astazi, ca celelalte FPA-uri, care nu realizeaza venituri de natura profesionala din drepturi de autor sau in baza unor conventii civile nu fac obiectul ordonantei 58, ci vor plati contributiile la pensie in conformitate cu prevederile legii pensiilor in vigoare (legea 19/2000).

Marinescu, a mai spus ca persoanele care au virat banii pentru contributii in luna iulie, asa cum prevedea ordonanta 58, vor avea un punctaj mai mare in aceasta luna sau pot solicita o regularizare a platilor.

Potrivit legii 19/2000, urmatoarele categorii de persoane sunt obligate sa se asigure individual in sistemul de asigurari sociale:

- asociat unic, asociati, comanditari sau actionari
- administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management
- membri ai asociatiei familiale
- persoane autorizate sa desfasoare activitati independente
- alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale

Persoanele enumerate mai sus sunt obligate sa se asigure pe baza declaratiei de asigurare individuala, care se depune in termen de 30 de zile de la data incadrarii in situatia respectiva la casa teritoriala de pensii.