Pe de alta parte, premierul a explicat ca introducerea cotelor diferentiate de impozitare pe venituri, reducerea contributiilor sociale (CAS) la angajator si aplicarea unui TVA diferentiat la produse agro-alimentare vor avea efect negativ asupra bugetului, care va fi insa acoperit prin restrangeri de cheltuieli, inclusiv ale Fondului de rezerva.

"De la 1 ianuare 2013, ne dorim impozitarea pe trei trepte: 16%, pentru societatile comerciale si persoanele cu venituri medii, iar pentru cei cu venituri foarte mici vom incerca aplicarea celorlalte doua cote, de 12% si 8%, Va fi, daca vreti, o cota sociala, iar efectul pe buget este unul negativ. Vor fi insa si masuri cu impact pozitiv asupra bugetului, in primul rand terminam pentru totdeauna cu povestea Fondului de rezerva al Guvernului folosit pentru finantarea diverselor actiuni. Nu il desfiintam, dar va fi folosit numai pentru situatii de urgenta, conform prevederilor legale, nu pentru finantarea o data la doua luni a propriilor primari si presedinti de consilii judetene", a spus Ponta.

Guvernul va propune pentru anul viitor un proiect de buget incluzand cote diferentiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% si 16%, sistem care ar urma sa fie introdus de la 1 ianuarie 2013 daca USL va castiga alegerile din toamna, a anutat anterior premierul Victor Ponta.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu (PNL) declara, in aceasta saptamana ca, incepand cu anul viitor, vor fi aplicate cote mai mici de impozitare in cazul salariilor sub 1.600 de lei. Cota unica de impozitare a fost introdusa din ianuarie 2005 de Guvernul Tariceanu (PNL), imediat dupa preluarea mandatului.

In privinta contributiilor sociale, premierul a aratat ca intentia Executivului este sa efectueze anul viitor o reducere de cinci puncte procentuale la angajator. Anul trecut, Ministerul Finantelor sustinea ca propunerea opozitiei de reducere a CAS ar avea un impact bugetar de 6 miliarde lei.

VEZI AICI EMISIUNEA INTEGRAL.

Saptamana viitoare vom avea o solutie pentru TVA la drepturi autor

Premierul Victor Ponta a anuntat, de asemenea, ca saptamana viitoare ar putea fi gasita o solutie in privinta TVA-ului pentru drepturile de autor, aratand din nou ca aceasta politica fiscala a fost aplicata de fosta conducere ANAF in special impotriva jurnalistilor.

"Am discutat cu ministrul de Finante si cred ca saptamana viitoare gasim o solutie pentru TVA-ul la drepturile de autor. A fost o masura luata de fosta conducere ANAF impotriva jurnalistilor in special si as vrea sa dau un semnal foarte clar ca, desi sigur ca si Guvernul actual e criticat si este normal, nu trebuie sa folosesti instrumente fiscale ca sa lupti impotriva mass-media", a spus Ponta.

Premierul a declarat anterior ca a primit "acordul de principiu" al Finantelor pentru a anula obligativitatea platii retroactive a TVA pe drepturile de autor si ca datele releva ca statul "nu pierde mare lucru" din anularea acestei plati, impusa de fosta conducere ANAF pentru intimidarea presei.

Anul trecut, mai multi jurnalisti si artisti au dat statul in judecata, intr-un proces colectiv impotriva deciziei Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de a declansa procedurile de inspectie fiscala pentru a percepe, retroactiv, TVA pe veniturile incasate. Din partea autoritatilor, in proces sunt implicate Guvernul, Ministerul Finantelor si ANAF.