Potrivit noii legi a pensiilor, dupa adoptarea actului, la jumtatea anului curent, va incepe marea recalculare. Recalculare care vizeaza doar 180.000 de pensii, potrivit premierului Emil Boc, adica doar pe cele acordate in baza altor legi decat legea 19/2000, care se aplica in sistemul public.

Autoritatile nu au stabilit inca modalitatea prin care se va face aceasta recalculare, felul in care se va aplica legea urmand a fi prevazut in normele de aplicare a legii. Potrivit reprezentantilor sindicatelor, care au participat la discutarea proiectului, recalcularea se va face la fel ca in cazul pensiilor civile, adica pentru fiecare persoana se va stabili un punctaj, in functie de salariul castigat lunar, in toti anii activi, si de salariul mediu pe economie la acea data.

Se va lua salariul din fiecare luna al fiecarui an activ al persoanei respective si se calculeaza punctajul facand raportul cu salariul mediu. In final, dupa calculul din toti anii activi se stabileste un punctaj, care va da si valoare finala a pensiei”, a declarat, pentru incont.ro, vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.

Potrivit legii care reglementeaza sistemul public de pensii, punctajul lunar se calculeaza prin raportarea salariului brut individual la salariul mediu brut din luna respectiva, anuntat de Comisia Nationala de Prognoza. Punctajul anual se obtine facand media punctajelor lunare, iar punctajul final, in functie de care se acorda pensia este dat de suma punctajelor anuale raportata la numarul de ani lucrati.

Pe acelasi principiu se vor recalcula atat pensiile celor care nu au contribuit niciodata la sistemul public de pensii, cat si ale celor care au contribuit doar partial, cum ar fi politistii sau o parte din personalul din magistratura.

In urma recalcularii, aceste categorii profesionale vor avea un punctaj destul de mare, pentru ca au avut si salarii mari de-a lungul vietii active. De exemplu, un magistrat poate obtine cinci puncte dupa recalculare, ceea ce ar insemna o pensie de peste 3.600 de lei, care este o pensie mare pentru Romania. Aceasta insa nu este comparabila cu peste o suta de milioane, cat au multi dintre cei vizati”, a explicat Dandea.

El a mai spus ca “smecheria” care se facea in cazul legilor speciale, care in majoritate stipulau ca pensia este egala cu peste 80% din salariul din ultima luna sau din ultimele trei luni in campul muncii, era ca salariile erau majorate pe ultima suta de metri, tocmai pentru ca pensia sa fie una consistenta.

De exemplu, daca luam cea mai mare pensie speciala care s-a platit in 2009 in Romania, este posibil ca aceasta sa scada chiar si cu 80%. Astfel, din cei 37.000 de lei, castigati de un magistrat, o mare parte provine din bugetul de stat, iar restul se acorda pe baza contributiilor. In urma recalcularii, suma alocata de la stat va fi eliminata, urmand ca beneficiarul sa ramana doar cu ceea ce rezulta din punctajul calculat in functie de salariul castigat de-a lungul vietii.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan (foto) a explicat, dupa avizarea proiectului de lege de catre Executiv, ca, cu cat pensiile sunt mai mari, cu atat acestea vor scadea mai mult. “Sunt cateva cazuri in armata si politie care sar de 100 milioane de lei vechi, iar in cazul acela sunt scaderi mai importante. Daca pensia este, de exemplu, de 50 milioane lei vechi, rezultatul simularii este de 45 milioane lei vechi", a spus Seitan.

De altfel, si premierul Emil Boc a spus ca in cazul in care pensiile speciale se gasesc in jurul valorii de 3.000 de lei, diminuarea este destul de mica. Potrivit sefului Executivului, este posibil chiar ca unele pensii in jur de 1.400-1.500 de lei sa inregistreze cresteri minore. Astfel, din cele 180.000 de pensii speciale, care se platesc in prezent in Romania, doar 15% ar urma sa scada semnificativ, a mai spus premierul.

Vezi mai jos care sunt cele mai mari pensii speciale si la ce valoare vor ajunge dupa recalculare:

Categoria profesionala Cea mai mare pensie (lei) Pensia medie in sistem (lei) Valoarea pensiei dupa recalculare (lei)
Magistrati 37.241 peste 8.000 aprox. 1.700
Aviatori 31.827 peste 9.000 aprox. 1.800
Curtea de Conturi 15.081 aprox. 5.500 aprox. 2.000
Diplomati 8.300 4.300 aprox. 2.000
Parlamentari 5.783 3.700 peste 2.000
Sistemul public 24.232 674 ***

*** pensiile din sistemul public nu se recalculeaza

Sursa: CNPAS