Seitan a dat cateva exemple de recalculare a pensiilor speciale, prin care a explicat ca in cazul veniturilor sub 3.000 de lei, diminuarile diminuarile sunt de cativa lei sau cateva zeci de lei. Cu cat pensiile sunt mai mari, cu atat si scaderile vor fi mai importante.

Magistratii, diplomatii, parlamentarii si functionarii publici parlamentari, personalul navigant sau angajatii Curtii de Contruri primesc, la pensie, pe de o parte, 80% din ultimele venituri salariale, iar pe de alta parte, si o pensie publica, acordata in baza contributiilor. Dupa recalculare, se va elimina valoarea de 80% acordata de la bugetul de stat si vor primi doar pensia care li se cuvine in urma contributiilor platite”, a explicat Seitan.

Potrivit ministrului, in prezent pensia medie acordata magistratilor este de 8.529 de lei, din care doar 1.709 lei sunt acordati in baza contributiei. Restul este o suplimentare de la bugetul de stat, care va fi eliminata in urma recalcularii.

"Pensia medie a procurorilor ÅŸi a judecătorilor este de 8.529 lei ÅŸi din această sumă doar 20%, respectiv 1.709 lei, reprezintă valoarea reală a pensiei. AÅŸa statul completează restul pensiei de aproape 80%. Această situaÅ£ie va fi rezolvată în urma recalculării pensiilor, urmând ca magistraÅ£ii să câÅŸtige de patru ori mai puÅ£in", a spus Seitan.

Pe de alta parte, ministrul a dat si exemplul unui ofiter SRI care, cu o pensie de 2.903 lei si un stagiu de cotizare de 36,4 ani, va obtine dupa recalculare un venit mai mare, de 3.011 lei.

In cazul aviatorilor, care au o pensie medie de peste 9.000 de lei, reducerea va fi de aproape 7.000 de lei, acestia ajungand in final la o pensie mai mica de 2.000 de lei.

Diplomatii, la randul lor, care au in prezent o pensie medie care depaseste 4.000 de lei, vor ramane, dupa recalculare, cu putin peste 1.900 de lei, in timp ce pensiile parlamentarilor vor scadea de la 3.645 la 2.124 de lei.

In cazul personalului militar, al politistilor si al celor care lucreaza in serviciile speciale, contributia la bugetul de asigurari sociale, care in prezent este de 5%, va fi majorata la 10,5%. In acest caz, salariile si soldele acestora vor fi majorate cu 5,5%, pentru a compensa cresterea contributiei.

Recalcularea pensiilor speciale ale militarilor se va face in functie de solda pe care au castigat-o in timpul vietii active, pe baza acesteia calculandu-se un punctaj, la fel ca in sistemul public”, a mai spus ministrul Muncii.

Seitan adaugat ca in prezent legea a fost trimisa spre dezbatere Senatului, urmand ca pana la sfarsitul lunii iunie actul normativ sa fie adoptat de Parlament. Pana la sfarsitul anului se va face recalcularea pensiilor speciale, astfel incat legea sa poata fi aplicata de la 1 ianuarie 2011.