Sa traiesti din ajutorul de somaj nu este foarte dificil pentru cateva zeci de romani care au ramas fara loc de munca. Potrivit ANOFM, cel mai mare ajutor este al unui constantean, care castiga lunar 5.316 lei si sta acasa!

Reprezentantii AJOFM Constanta au explicat, pentru incont.ro, ca respectiva persoana a fost director al unui lant hotelier, dar a lucrat si intr-o firma de comunicatii, unde avea un salariu lunar de aproximativ 40.000 de lei.

Dupa 27 de ani de munca, omul a intrat in somaj cu o indemnizatie de peste 5.300 de lei.

Pe locul doi in topul celor mai mari ajutoare de somaj se afla un ardean, care a lucrat in telecomunicatii speciale si care, in urma concedierii, a primit drepturi compensatorii de peste 300.000 de lei. Astfel, luandu-se in calcul si aceste castiguri, omul a ajuns la un ajutor de somaj de 3.800 de lei.

Indemnizatii de peste 3.000 de lei iau si cateva persoane care au lucrat in strainatate si care incaseaza ajutoare platite la valoarea indemnizatiei din tara in care au muncit.

Cand majoritatea romanilor intra in panica la gandul ca ar putea intra in somaj si astfel drepturile lunare li se vor diminua drastic, aceste indemnizatii mari sunt castigate in baza vechimii si a valorii salariilor din ultimul an lucrat.

Legea somajului prevede ca ajutorul se somaj este egal cu 75% din salariul minim, adica 450 de lei in acest an. La aceasta suma se adauga un procent din media veniturilor din ultimul an lucrat in functie de vechime. De aceea, in cazul unor someri, care au peste 20 de ani vechime, au ocupat functii de conducere sau care au fost concediati cu plata unor salarii compensatorii consistente, este posibil sa se ajunga la aceste sume. Nu este nimic ilegal!

In categoria celor cu indemnizatii mari se numara si cei care au lucrat in strainatate si au ramas fara loc de munca. Desi primesc ajutorul pentru o perioada mai scurta de timp, statul in care au lucrat este obligat sa vireze indemnizatia in Romania.

Cum se calculeaza indemnizatia de somaj si cat timp se acorda?

Perioada pentru care se acorda ajutorul de somaj este de sase luni, pentru un stagiu de cotizare de pana la cinci ani, de noua luni, pentru cei care au o vechime intre cinci si 10 ani si de un an pentru cei cu o vechime peste 10 ani. Pe toata aceasta perioada, beneficiarii primesc lunar o indemnizatie egala cu 75% din salariul minim, la care se adauga un procentaj din media salariilor din ultimul an lucrat, in functie de vechime.

Astfel, pentru o vechime de cel putin trei ani se adauga 3% din veniturile anterioare, pentru cinci ani vechime primesti in plus 5%, pentru un stagiu de cotizare de zece ani, se acorda 7%, iar pentru o vechime de peste 20 de ani, ajutorul de somaj creste cu 10% din media veniturilor din ultimul an. In acest an, cuantumul indemnizatiei este de 450 de lei.

Vezi mai jos care sunt cele mai mari zece indemnizatii de somaj care se platesc in Romania:

Valoarea indemnizatiei
Judetul in care se acorda
5.316 lei Constanta
3.800 lei Arad
3.751 lei Timis
3.308 lei Gorj
3.289 lei Cluj
3.227 lei Hunedoara
3.209 lei Bucuresti, sect. 1
3.051 lei Arges
2.729 lei Bucuresti, sect. 1
2.509 lei Bucuresti, sect. 5


Sursa: ANOFM