Potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), la solicitarea incont.ro, in acest an, doar 47.000 de someri vor participa la cursurile de formare profesionala organizate de stat, in conditiile in care numarul somerilor inregistrati a depasit 740.000 de persoane.

Cei mai multi someri, aproape 6.000 de persoane, vor urma cursuri de electrotehnica si IT, 4.500 de someri vor fi pregatiti pentru a deveni bucatari sau ospatari, iar peste 3.000 de persoane vor invata sa lucreze in comert. Alti 3.000 de someri se vor reorienta profesional catre lucrari de constructii si alti peste 2.000 vor invata cum sa lucreze in agricultura.

Potrivit datelor pe anul trecut, din cei peste 33.000 de someri care au urmat cursuri de calificare, 80% absolvisera pana la finalul anului, iar din acestia doar jumatate isi gasisera un loc de munca.

Desi Romania se plaseaza pe ultimele locuri in UE in ceea ce priveste formarea profesionala a angajatilor si are la dispozitie peste 3,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea resurselor umane, lucrurile nu se vor schimba nici in anii urmatori, in conditiile in care foarte putini din acesti bani au fost absorbiti. Sindicatele dau vina pe patroni ca nu se intereseaza de calificarea angajatilor, iar patronii sustin ca statul nu le ofera destule facilitate pentru a organiza cursuri de pregatire profesionala.

Din pacate exista o lipsa de preocupare din partea angajatorilor referitoare la pregatirea profesionala a salariatilor. Cei mai multi prefera sa-i trimita in somaj, decat sa faca cursuri de reconversie profesionala. Fondurile de la stat pot fi solicitate si de catre angajatori, pentru a-si pregati salariatii, ca alternativa la somaj, dar patronii nu fac acest lucru decat la presiunea sindicatului sau a agentiilor de ocupare”, a spus, pentru incont.ro, vicepresedintele Blocului National Sindical, Ovidiu Jurca.

El a mai declarat ca in majoritatea cazurilor, cursurile organizate de ANOFM nu au legatura cu cerintele de pe piata muncii si ca exista intotdeauna un decalaj intre ce se invata la scoala si nevoile pietei muncii.

In opinia secretarului general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Roamania (AOAR), Cristian Parvan, patronii nu vor recurge la fondurile oferite de stat, atata timp cat in legislatie exista conditionari referitoare la angajarea persoanelor recalificate.

Legea spune ca daca statul iti da bani ca sa recalifici un salariat, esti obligat sa-l tii angajat dupa aceea trei ani de zile. In conditiile instabilitatii actuale de pe piata muncii, care patron mai poate garanta ca va tine un angajat trei ani?”, explica Parvan. In opinia acestuia, statul ar trebui sa flexibilizeze mai mult legislatia muncii si sa puna in special accentul pe contractele de munca pe perioada determinata.

Potrivit reprezentantului AOAR, cursurile de calificare organizate de ANOFM sunt ineficiente, in conditiile in care nu au legatura cu cerintele de pe piata muncii. Totodata, pentru fiecare persoana fara loc de munca ar trebui creat un profil profesional, in functie de care sa se faca reconversia, tinand cont atat de aptitudinile acesteia, cat si de posibilitatile de angajare.