Potrivit premierului, din stoparea pensionarilor de invaliditate abuzive, vor rezulta economii importante la buget, iar cei care fraudeaza sistemul vor fi trimisi din nou in campul muncii.

"Trebuie protejati in continuare toti aceia care au o boala si au nevoie de o pensie, si chiar trebuie sa marim acea pensie de boala, dar trebuie sa ii trimitem la munca pe cei care au intrat pe usa din dos si beneficiaza de o pensie nemeritata de boala sau de invaliditate. Deci cei care sunt apti de munca trebuie sa munceasca pana la varsta de pensionare, cei care din nefericire in viata au o problema trebuie ca statul sa ii sprijine concret si direct”, a explicat Emil Boc, intr-un interviu pentru Mediafax.

Premierul a recunoscut ca legea a fost incalcata de-a lungul anilor, de aceea incepand din acest an, si timp de trei ani, toate dosarele care reglementeaza pensii de invaliditate vor fi reanalizate, iar in cazul in care se descopera ca unele persoane sunt apte de munca, vor fi trimise din nou in campul muncii, pana la implinirea varstei legale de pensionare. Boc a explicat ca una dintre variantele luate in calcul pentru a elimina frauda este si instalarea de camere de luat vederi in cabinetele unde se desfasoara controalele medicale.

E adevarat ca nu va fi o chestiune foarte populara sa reanalizam toate dosarele de pensie de invaliditate, dar o vom face, pentru ca banul sa fie cheltuit corect in aceasta tara, inclusiv cu pensiile de boala, cu pensiile de invaliditate, dupa cum tot corect este ca fiecare pensionar sa primeasca o pensie pe baza de contributie", a spus Boc.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului legii pensiilor, din 2001 pana in 2009, numarul celor care au iesit la pensie pe caz de boala a crescut de la 600.000 la 900.000 de persoane, inregistrandu-se astfel o crestere de peste 50%, “ceea ce a avut efecte negative semnificative asupra cheltuielilor bugetului de asigurari sociale”.