Un loc pe plaja, asta-i prima grija intr-o zi de vacanta. O adevarata cursa, ar spune unii, care stiu ce se intampla cand ajungi spre pranz pe nisip. Pur si simplu nu mai ai unde sa te asezi.

Pentru cei matinali si bine instalati pe plaja, cheltuielile nu se opresc aici. La asa temperaturi, nimeni nu poate ignora hidratarea. O bere rece costa aproximativ 5 lei.

La pranz, alti bani, alta cheltuiala. Si uite asa dupa pranz, o familie de doua persoane a cheltuit deja aproape 100 de lei fara sa-si fi luat vreun cocktail special.

Trebuie sa adaugam si camera de hotel, 180 de lei pe zi, la doua stele, cu mic dejun inclus.

Urmeaza distractiile de vacanta: o plimbare de 10 minute cu schi jetul, 100 de lei, iar cu hidrobicicleta, 20 de lei un sfert de ora.

Plus, micile suveniruri de la marea noastra, nepretuite cand trec anii, dar importante cand bugetul este redus. In linii mari, o familie de doua persoane da cel putin 300 de lei pentru o zi de vacanta la mare. Daca ramane si dupa inserat, mai are de platit si cina.

Duminica seara, era aglomerat nu numai in Mamaia, ci si in Costinesti si Vama Veche. Turistii si-au ales locatia in functie de buget.

Numai in Vama Veche au fost in acest week-end aproape 7000 de turisti. Aici cazarea variaza intre 80 si 300 de lei , iar preturile la mancare sunt cu 20 la suta mai mici.

Tinerii de aici spun ca doar 18 lei costa un pranz, iar daca stai prost cu banii poti merge la supermarket.

Si in Vama au aparut baldachinele pe care le poti inchiria cu 25 de lei fata de 50 cat sunt in Mamaia. De la an la an, lucrurile se schimba cu viteza luminii pentru ca nimic nu se mai compara cu ce a fost acum 20 de ani.

Potrivit unor date furnizate de Asociatia Litoral - Delta Dunarii, ieri erau inregistrati in unitatile de cazare 117.848 de turisti, cei mai multi in Mamaia – 35.000.

Pe locurile urmatoare s-au aflat Costinesti - 23.092, Nepun, Olimp, Venus, Jupiter, Cap Aurora - aproape 20.000, Eforie - 14.170, Vama Veche - peste 12.000 de turisti, Navodari - aproape 10.000, Mangalia si Saturn - aproape 3.000 de turisti.