Carnavalul de la Venetia (Carnevale di Venezia) incepe cu doua vineri inainte de Miercurea Cenusie (1 februarie) si dureaza pana la "Fat Tuesday" (12 februarie) - o zi inainte de Miercurea Cenusie cunoscuta si sub numele de "Martea lasatului sec de branza".

"Un spectacol de poezie, culoare, muzica si vise", asa a fost descrisa de organizatori defilarea de aseara. Numita "Metamorfoza acvatica", parada de pe canalele din Cannaregio, unul din vechile districte ale Venetiei, a strans pe mal mii de curiosi. O trupa de teatru venita din Franta a avut onoarea de a incanta publicul in prima seara a Carnavalului, cunoscuta si ca "Festa veneziana".

Roata plutitoare a luat ochii spectatorilor, desi n-au fost mai prejos nici regele, regina sau restul personajelor care au defilat sub privirile lor.

Directorul artistic al evenimentului, Davide Rampello, a decis ca italienii si nu numai au nevoie de putina "culoare" in vietile lor. "Anul acesta tema este <<Culoarea>>. Am trait un an in alb si negru, unul foarte sumbru. Asa ca este drept ca, in timpul carnavalului sa fie timpul culorii", a precizat Rampello.

Turistii au fost sfatuiti sa poarte masti colorate, chiar sa schimbe culoarea de la o zi la alta. Si atitudinea trebuie sa se schimbe anul acesta, asa ca toata lumea a fost invitata sa participe activ la celebrarile din "Laguna". Seara s-a incheiat cu un spectacol de muzica.

Magazinele de masti, asediate de turisti

Inca din timpul zilei, o multitudine de masti colorate au asteptat cumparatori, chiar si in Piata San Marco, care de cateva zile este acoperita de "aqua alta". Din cauza inundatiilor, organizatorii au construit pasarele speciale din lemn, pentru participantii la carnaval.

Pentru prima data, Muzeul Satului din Bucuresti va fi reprezentat la Carnavalul de la Venetia , cu o expozitie de costume si masti populare de ceremonie.

Carnavalul dateaza din 1162, cand venetienii s-au strans in piata San Marco pentru a sarbatori victoria intr-o batalie navala. An de an, petrecerea cu masti strange in "Laguna" aproape trei milioane de vizitatori. Carnavalul se incheie pe 12 februarie, inainte de intrarea in postul Pastelui.