Ospitalitatea africana trece si ea prin schimbari, odata cu cresterea clasei de mijloc. Potrivit Bancii de Dezvoltare a Africii, aceasta categorie a populatiei este de asteptat sa se mareasca de la 300 de milioane de oameni in 2012, la un miliard in 2050. Asta inseamna ca tot mai multi isi vor permite sa calatoreasca in interiorul continentului, in interes de business sau doar pentru placere, asa ca vor avea nevoie de mai multe locuri unde sa stea.

"Africa are un mare si diversificat potential turistic", a explicat Sandra Carvao, purtatoarea de cuvant al Organizatiei Mondiale de Turism a Natiunilor Unite. Sosirile internationale in Africa se pot aproape tripla in urmatorii 20 de ani, de la 50 de milioane de turisti in 2011, la 134 de milioane in 2030.

In primele sase luni din 2012, turismul international catre Africa a crescut cu 7%, fata de media mondiala de 5%. Dezvoltarea rapida se datoreaza stabilitatii politice si posibilitatilor de investire in zona.

In comparatie cu alte parti ale lumii, Africa, dar mai ales partea desertica a continentului, duce lipsa de hoteluri de lux, situatie care se va schimba in urmatorii ani.

Un sondaj condus de W Hospitality Group, o companie de consultanta hoteliera, arata ca lanturile internationale planuiesc construirea a 208 noi hoteluri in Egipt, Nigeria, Maroc, Tunisia si Algeria. Din cauza ca in prezent sunt putine hoteluri in Africa la standarde inalte, pretul unei camere de patru sau cinci stele este destul de ridicat.

In Luanda, capitala Angolei, o astfel de camera costa peste 300 de dolari, in timp ce in Lusaka, Zambia, pretul este in jur de 250 de dolari.

"Dezvoltarea turistica va duce la aparitia mai multor hoteluri de patru si cinci stele in capitalele din Africa, preturile vor deveni mai competitive, iar oamenii isi vor permite sa aleaga asa hoteluri", este de parere Markus Lueck, manager al unui hotel ce se va deschide in Ghana in 2013.

"Datorita numarului tot mai mare de turoperatori care au intrat pe continent, calitatea produselor si a serviciilor se imbunatateste si ea. In plus, factori precum accesibilitatea, stabilitatea si siguranta fac calatoriile in Africa mult mai usoare", a adaugat acesta.

In acest moment, opt milioane de oameni lucreaza in domeniul turismului din Africa, cei mai multi dintre ei fiind concentrati in sudul si nordul continentului. Industria a generat astfel proape 9% din PIB-ul pe 2011, depasind sectorul auto, al chimicalelor sau al comunicatiilor.