In Mamaia Sat, la mica distanta de mare, un resort construit in stil japonez ne propune o alternativa la clasica zi de plaja. Dimineata incepe la piscina, aflata la doi pasi de bungalow-urile in care sunt cazati turistii. Sezlongurile au fost inlocuite cu saltele confortabile, iar daca atmosfera devine prea fierbinte, turistii se pot racori cu sampanie sau un pahar de vin roze.

Si cum romanii sunt mari amatori de gratare, pentru turistii cu o astfel de pasiune a fost conceput un loc special: un separeu, sapat in pamant si cu un gratar invelit in piatra. Oaspetii isi pot gati singuri muschiul de vita sau fructele de mare.

"Daca sosesc grupuri de clienti si vin sa-si faca un gratar si nu au posibilitatea in curte sau unde sunt ei la mare, pot veni aici, se asaza in jurul gratarului deja incins", explica Claudiu Constantin, reprezentantul complexului hotelier.

Pentru o portie de fructe de mare, turistii platesc intre 30 si 45 de lei, iar daca vor sa se cazeze in resortul in stil japonez, o noapte in bungalow ii costa 79 euro. Au inclus in pret un masaj si bautura la discretie.

In celelalt capat al litoralului, la Vama Veche, doi bucuresteni ne ofera o lectie de cultura. In zona de plaja, unde ne-am obisnuit sa vedem doar corturi si nudisti, a aparut o biblioteca. Si, spun administratorii locului, lumea chiar vine sa citeasca. Cartile - donatii ale unei edituri - sunt imprumutate fara niciun leu. Oana vine de ani de zile in Vama si spune ca aceasta biblioteca este in spiritul locului.

Dupa setea de cultura, turistii se pot racori cu un sirop natural. In plus, daca vor o pauza de citit, pot juca table sau remi. Turistii care vor sa ramana pe plaja din fata ineditei bibliotecii, platesc doar sezlongul - 12 lei.