Ministerul roman de Externe le transmite celor care au drum in zona sa se informeze din timp. In acest sens, poate fi contactata Ambasada Romaniei la Atena sau Consulatul General al Romaniei la Salonic.

Evitati locurile unde sunt programate proteste, ca sa nu nimeriti intre fortele de ordine si demonstranti. MAE recomanda de asemenea cetatenilor romani sa tina cont de recomandarile autoritatilor locale.

Un politist a fost lovit cu o piatra in timp ce ultimii manifestanti de la un protest impotriva noului sistem de pensii se dispersau. Omul legii a ramas pentru cateva minute intins lat, la pamant, inainte de a fi evacuat cu o ambulanta. 

Surse din cadrul politiei au declarat apoi, pentru AFP, ca barbatul a fost doar "ranit usor".

Tensiunea se intensificase anterior in fata Parlamentului, cand militantii neonazisti au afisat un drapel grec in apropierea unui cortegiu de sute de tineri, care a intrat intr-o altercatie cu acestia, inainte de a adresa insulte si a lansa proiectile spre un cordon al fortelor de ordine.

Ciocnirile s-au incheiat in momentul in care politistii au facut uz de gaze lacrimogene, iar cortegiul si-a reluat marsul, fiind dispersat ulterior.

Greva impotriva unei reforme a sistemului de pensii, care elimina beneficii sociale si care urmeaza sa fie supusa votului Parlamentului la 8 iulie a perturbat de asemenea transporturile. Au ramas pe loc avioane, vapoare, trenuri si masini.

Manifestantii le reproseaza guvernantilor de la Atena ca, prin masurile de austeritate, ii forteaza sa lucreze pe gratis, in timp ce averile bogatilor raman la adapost.

Guvernul socialist s-a angajat sa lanseze aceasta reforma in cadrul unei "terapii de soc", convenita cu tarile din zona euro si cu Fondul Monetar International, in vederea obtinerii unui imprumut de circa 110 miliarde de euro pe trei ani.

Pe de alta parte, miile de turisti straini sositi in Grecia, sunt preocupati mai mult de faptul ca au ramas in strada si n-au nicio posibilitate sa ajunga prea curand la destinatie.