Trei din zece oameni (29%) reclama drept sursa principala de stres banii pentru acoperirea traiului de zi cu zi.

Urmatoarele in clasament sunt: presiunea pe care oamenii o pun asupra lor insisi (27%), somnul insuficient (23%) si faptul ca nu au destul timp pentru lucrurile care ii intereseaza (22%).

Volumul de munca pe care trebuie sa il realizeze intr-o zi, citat de 19% dintre cei chestionati, completeaza primele cinci cele mai frecvente cauze majore de stres la nivel international.

Diferentiat pe grupe de varsta, persoanele intre 15 si 39 de ani inregistreaza aceiasi cinci factori in top, desi ordinea difera pentru fiecare grupa de varsta. Dupa 40 de ani, oamenii percep din ce in ce mai putin drept factor major de stres volumul de munca zilnic, inlocuindu-l cu grija pentru sanatate care apare in top cinci in cazul lor.

Pentru cei cu varsta de 50 de ani si peste, a avea grija de un membru al familiei, fie ca este bolnav, in varsta sau are alte nevoi sau probleme, apare pentru prima data intre primele cinci cauze majore de stres.

Oamenii peste 60 de ani nu mai considera presiunea drept un factor major de stres. Aceasta ingrijorare este inlocuita de amenintarile din lumea exterioara, cum ar fi dezastrele naturale sau terorismul.  

Pe plan international, doar 14% dintre respondenti (13% barbati si 15% femei) considera amenintarea criminala drept o cauza majora de stres. Doar in tarile Americii Latine aceasta creste dramatic la 41% in Argentina, 39% in Brazilia si 36% in Mexic, ceea ce o claseaza printre primele cinci cauze majore de stres din aceste tari.

Diferenta intre femei si barbati pentru aceasta preocupare creste semnificativ in America Latina in comparatie cu media internationala, femeile din aceste tari exprimand ca este o ingrijorare majora, in medie cu 10 puncte procentuale mai mult decat in cazul barbatilor.  

O situatie similara intalnim in cazul celor care considera copiii o cauza majora de stres. Media internationala este de 14%, dar in Franta acest procent se dubleaza la 30% pentru cei care plaseaza copiii intre primele cinci cauze majore de stres.  

Statele incluse in studiul GfK sunt Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, China, Cehia, Franta, Germania, Hong Kong, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Polonia, Rusia, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie si SUA.