Ca sa estimezi gradul de ocupare al unei statiuni este de-ajuns sa te uiti catre balcoanele camerelor de hotel.

Prosoapele intinse la uscat sunt cel mai bun semn ca acolo se afla turisti. Si, dupa cum stau lucrurile la Balcic, aceasta nu este cea mai buna vara. In anii trecuti, romanii reprezentau cam jumatate din turistii care veneau in Balcic. Acum nu mai e deloc asa.

Atanas Atanasov face turism de 15 ani. E primul an in care are atatea camere libere in luna iulie. 12 rezervari tocmai i-au fost anulate. Clientii? Agentii de turism romanesti.

In ultima vreme, romanii s-au plans de cateva incidente petrecute in timpul vacantelor din Bulgaria, de la furturi de masini, la toxiinfectii alimentare. Insa din punctul de vedere al hotelierilor bulgari, criza e cea care i-a alungat pe turistii romani.

Chiar daca sunt simtitor mai putini, romanii ajunsi in tara vecina se pot bizui pe patrulele de politie mixte, care activeaza de acum si in localitatile bulgaresti. In Romania, comunicarea dintre colegii de la sud si nord de Dunare nu este dintre cele mai bune.

In schimb lucrurile stau mult mai bine la Varna. Si asta pentru ca macar un politist roman detasat acolo vorbeste fluent bulgareste.