"Desi turistii romani au avut intentie de cumparare, s-a observat o amanare a acesteia pe ultima suta de metri. Ca si dezavantaj, fata de anul precedent, Sarbatorile de Paste au avut loc in acest an mai devreme, turistii neavand inca un buget suficient pentru aceasta minivacanta", potrivit unui comunicat emis joi de Patronatul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).

Anul trecut, minivacanta de Paste a fost cumulata cu cea de 1 Mai, ambele fiind la o distanta de nici doua saptamani, mai amintesc reprezentantii ANAT.

Pe segmentul "vacantelor in Romania", romanii au preferat turismul rural, turismul montan si turismul balnear, urmate de orase, Delta Dunarii si litoralul romanesc.

"Estimam circa 60.000 de turisti in Romania, dintre care 15.000 pe Valea Prahovei, Predeal si Poiana Brasov (grad de ocupare slab, de circa 50%), 30.000 in zonele de turism rural, din care principalele sunt zona Bran-Moieciu (6.000 de turisti), Bucovina (4.000 de turisti), Maramures (2.000 de turisti), Marginimea Sibiului (2.000 de turisti), Nordul Olteniei (2.000), potrivit datelor preluate de la ANTREC, si circa 10.000 de turisti in statiunile balneare, conform datelor preluate de la OPTBR", se mai arata in comunicatul asociatiei.

De asemenea, pe segmentul "sosiri turisti straini" (incoming), s-au inregisrat in general turisti din tarile ortodoxe invecinate (Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria), dar si grupuri din Grecia si turisti individuali din Ungaria, Germania, Austria.

"Un avantaj a fost reprezentat tot de faptul ca Pastele ortodox a coincis cu cel catolic", spun reprezentantii ANAT, care adauga totodata ca cifra acestora este greu de estimat, dar nu depaseste 5.000. "Majoritatea au ales zone montane sau de turism rural (Bucovina, Maramures, Valea Prahovei), precum si trasee culturale (Transilvania, Bucovina, Maramures etc.)", afirma oficialii ANAT.

Totodata, pentru segmentul "plecari in strainatate" (outgoing), prin agentiile de turism, cele mai solicitate pachete au fost, in ordine, pentru: Bulgaria (6.000, din care 3.000 doar in Albena), Grecia continentala (3.000 de turisti), orasele europene (2.000 de turisti), destinatii mediteraneene operate cu curse charter (1.000 de turisti) – Creta, Rhodos, Antalya, Tunisia, Egipt – Sharm El Sheikh, Tenerife si Israel.