Topul releva declinul oraselor europene pe fondul crizei datoriilor de stat, care a afectat turismul din zona euro, si ascensiunea destinatiilor turistice din regiunea Asia-Pacific, aflata in plin boom economic.

Bucurestiul se plaseaza la mijlocul clasamentului, depasind orase precum Atena (locul 77, 1,7 milioane vizitatori straini, in scadere cu 7%), Munchen, Mexico City, Jakarta, Rio de Janeiro, Milano, Lisabona, Sao Paulo, Venetia, Florenta sau Washington DC.

Cele mai vizitate destinatii din Europa Centrala, de Est si Sud-Est

Din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est, Praga si Moscova au cei mai multi vizitatori (cate 3,7 milioane), urmate de Viena (3,5 milioane), Kiev (3,3 milioane), Budapesta (2,6 milioane), St Petersburg (2,5 milioane) si Varsovia (2,4 milioane). Bruxelles a depasit usor numarul de turisti straini inregistrat de Bucuresti, cu 2,2 milioane de vizitatori in 2010.

Cel mai vizitat oras din lume

Cel mai vizitat oras din lume in 2010 a fost Hong Kong, cu aproape 20 de milioane de turisti straini, urmat de Singapore (18,2 milioane) si Londra (14,5 milioane). Macau, capitala mondiala a jocurilor de noroc, a atras peste 13 milioane de turisti straini, cu 25,9% mai multi decat in 2009, ocupand locul al patrulea in top 100.

Singapore a atras cu 16% mai multi vizitatori decat in 2009, datorita programului guvernamental de dezvoltare a turismului, axat pe turismul de lux, organizarea de expozitii si conferinte, imbunatatirea conditiilor de cazare si serviciilor destinate turistilor si promovarea atractiilor si obiectivelor turistice.

Londra este cel mai popular oras european, datorita unei game largi de atractii si obiective turistice, apreciate de o plaja larga de vizitatori.

Cel mai vizitat oras de pe continentul american este New York, insa ocupa numai locul 8 la nivel mondial, cu 8,9 milioane de vizitatori straini in 2010.

Parisul este pe 9, cu 8,1 milioane de turisti straini, iar Roma pe 14, cu 5,6 milioane. Barcelona si Las Vegas ocupa locurile 16 si 17, cu 5,1 milioane de vizitatori fiecare.

Citeste si:

Romania turistica in 2011. De la clipurile de pe CNN si Eurosport, la vampirii din Twilight