Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut.

Conform datelor oficiale, numărul vizitatorilor internaţionali în Spania a atins în 2019 nivelul record de 83,7 milioane - al şaptelea an consecutiv de creştere a numărului de turişti.

Dar acest sector a fost puternic afectat de pandemia de coronavirus (COVID-19), iar anterior autorităţile anunţaseră că vor începe să primească vizitatori străini la 1 iulie.

Guvernul premierului Pedro Sanchez ar urma să ridice din 21 iunie starea de urgenţă pe teritoriul ţării, ceea ce înseamnă că spaniolii vor putea călători din nou, pe fondul reducerii epidemiei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Turismului a precizat că este posibil ca unii turişti străini să înceapă să sosească în Spania din 21 iunie sau din 22 iunie.

"Vrem să reactivăm şi să accelerăm mobilitatea internaţională, dar începând cu zonele în care există situaţii epidemiologice similare", a declarat oficialul, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că progresele cele mai mari în pregătirile pentru a deveni destinaţii sigure sunt înregistrate în insulele din arhipelagul Baleare.

Oficialii spanioli au discutat cu reprezentanţi ai companiilor aeriene şi ai tour-operatorilor, în special din Germania, care au raportat mult mai puţine decese decât cele înregistrate în alte ţări, cum ar fi Spania şi Italia, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Turismului. De asemenea, au avut loc convorbiri cu reprezentanţii companiei britanice Jet2 privind reluarea afacerilor, dar, deocamdată, discuţiile sunt limitate din cauza numărului ridicat de decese din Regatul Unit.

Şi Italia şi-a redeschis miercuri frontierele pentru vizitatorii europeni, în condiţiile în care sectorul turismului este responsabil pentru 13% din Produsul Intern Brut.

Conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INE), turiştii au cheltuit în Spania doar 11,7 miliarde de euro în perioada ianuarie - aprilie 2020, cu 48% mai puţin decât în primele patru luni din 2019.

Spania, care a impus din 15 martie măsuri de izolare, a avut în primele patru luni din 2020 doar 10,58 milioane de vizitatori, jumătate faţă de numărul turiştilor înregistrat în perioada ianuarie - aprilie 2019.

Una dintre cele mai afectate ţări de pandemia de coronavirus, Spania a înregistrat până acum 240.000 de contaminări şi 27.000 de decese. Cu toate acestea, cifrele se îmbunătăţesc treptat, iar marţi a fost a doua zi consecutiv când în Spania nu s-a înregistrat niciun deces de COVID-19.