Aceasta este concluzia unei analize a motorului de cautare a ofertelor de calatorie momondo.ro, care a analizat 13,2 miliarde de preturi pentru zboruri pentru cele mai populare 100 de rute.

Decembrie este una dintre cele mai aglomerate luni in aeroport, cand romanii pleaca de Craciun si de Anul Nou. De aceea, popularitatea in randul cerintelor de zboruri in decembrie determina si cresterea preturilor de zbor.

Potrivit analizei citate, cele mai ieftine bilete de avion sunt cele rezervate cu 56 de zile inainte de data plecarii, cand consumatorii pot economisi, in medie, 28% din costuri. Acest lucru inseamna ca primele zile ale lunii noiembrie sunt cel mai bun moment pentru a rezerva bilete de avion pentru Craciun si Anul Nou.

“Pe langa cea mai buna perioada pentru a face o rezervare, in studiul nostru am descoperit ca preturile pot varia enorm si in functie de ziua si ora plecarii, cele mai scazute fiind de obicei in zilele de marti si cele mai ridicate in zilele de sambata. Diferenta medie de cost pentru zbor este de 11% intre aceste doua zile ale saptamanii", explica Mircea Giurca, reprezentant momondo Romania.

La polul opus, cele mai scumpe bilete de avion sunt cele rezervate in ziua plecarii. “Pretul este cel mai important factor pentru oameni atunci cand cauta bilete de avion. Ca regula de baza, sfatuim calatorii sa-si rezerve biletele cu 56 de zile in avans, pentru a se asigura ca prind cele mai ieftine tarife, pe baza rezultatelor din statisticile de calatorie din acest an", mai spune Mircea Giurca.

Totodata, fata de perioada sarbatorilor de iarna, preturile biletelor de avion pot scadea cu pana la 35%, daca plecarea se va face in ianuarie sau februarie.

Sfaturi de calatorie:

- Rezervati zborul cu 56 de zile in avans si puteti economisi, in medie, 28% din costuri

- Biletele cele mai scumpe sunt in general in ziua plecarii

- Zborurile de seara intre orele 18:00 si 00:00 au, de obicei, cele mai mici preturi

- In mod obisnuit, este mai scump sa zbori dimineata si la pranz, inainte de ora 15:00

- Ziua de marti este, in general, cea mai ieftina zi de zbor

- Ziua de sambata este, de obicei, cea mai scumpa zi a saptamanii pentru a rezerva zborul.