Plecarea se face din Bucuresti, iar primul oras european este Budapesta, in Ungaria. Distanta dintre cele doua este de 820 de kilometri, pe care puteti sa ii parcurgeti in aproximativ 10 ore. Costurile drumului sunt de 77 de euro, dintre care benzina va costa 65 de euro si taxele de drum 12 euro. Pentru noaptea petrecuta in Budapesta am ales un hotel de doua stele situat la 80 de metri de statia de metrou. Hotelul se numeste Chesscom, iar tariful este de 25 de euro/camera dubla cu micul dejun inclus. Pana acum pretul total este de 102 euro.

Urmatoarea oprire: Viena. Drumul de la Budapesta la Viena, via Bratislava, are 244 de km. Costul este de circa 40 de euro, dintre care 18 euro sunt taxele de drum (taxa de autostrada si rovinieta), iar restul benzina. Pentru cazare, puteti merge la hotelul Hotel in Hernals, unde camera dubla cu micul dejun inclus are pretul de 40 de euro.  Cost total: 182 euro.

Trecem apoi la a treia tara. Din Viena, luati drumul care trece prin orasul Graz pentru ca este pacat sa nu faceti macar o oprire sa vizitati orasul, apoi continuati pana in capitala Sloveniei, Ljubljana. Pana aici aveti de parcurs 382 de km, adica un cost estimativ de 55 de euro. Taxele de drum se invart in jurul sumei de 18 euro, iar restul de 37 de euro inseamna benzina. In Ljubljana nu prea veti gasi hoteluri de doua stele, insa diferenta intre hotelurile de 1 stea si cele de 3 este de circa 10-15 euro. Asadar, puteti innopta in Hotel Ljubljana Resort, unde o camera dubla are tariful de 70 de euro. Aveti micul dejun inclus. Pana acum, excursia a ajuns la pretul de 308 euro.

Parasim Slovenia si ne indreptam spre orasul gondolelor, Venetia. Distanta de parcurs este de 241 de km, iar tradus in bani, acest lucru inseamna aproximativ 42 de euro. Din acesti bani 10 euro sunt taxele de drum. Va aflati in unul dintre cele mai romantice orase europene, dar trebuie sa stiti ca nu este unul tocmai ieftin. O noapte de cazare la un hotel de doua stele costa intre 90 si 100 de euro. Puteti alege hotelul Villa Rosa, ceva mai ieftin, adica la 85 de euro/noapte/camera dubla. La cei 308 euro, se mai adauga 126 de euro, tragem linie si ajungem la 434 de euro.

Urmand granita de nord a Italiei, ajungem in Franta, la Marsilia. O distanta considerabila de circa 780 de km. Acest drum va va mai “usura” de alti 125 de euro, dar daca ne gandim ca numai taxele de drum cumuleaza in jur de 50 de euro, parca benzina nu este atat de scumpa. Innoptam la hotelul Montgrand, clasificat la doua stele, ce are un tarif de 65 de euro pe noapte. Cost total: 624 de euro.

Marsilia-Barcelona. Ca a ajungeti in capitala catalana, aveti de strabatut 500 de km. Benzina impreuna cu taxele de drum totalizeaza 83 de euro. Taxele sunt 38 de euro. Nici aici hotelurile nu au tocmai tarife ieftine pentru buzunarul romanilor, insa se gasesc la 75-80 de euro pe noapte, cu micul dejun inclus. Excursia a ajuns astfel la 787 de euro.

Din Barcelona va trebui sa va puneti rezistenta la oboseala la grea incercare, pentru a va putea opri direct in capitala Frantei, Paris. Drumul este lung, de circa 1.000 de km, iar costul lui este de 160 de euro, din care numai benzina va ajunge la 100 de euro. Tarifele hotelurilor sunt de 90 de euro, daca mergeti pe variant unitatilor de doua stele. Spre exemplu, acest tarif il gasiti la Hotel du Nord et de l’Est sau la Hotel de Londres. Ajungem asadar la 1.037 de euro.

La 366 km de Paris se afla Luxemburgul. Drumul costa aproximativ 42 de euro, taxele fiind de 10 euro din aceasta suma. Ca varianta de cazare am gasit hotelurile Bristol sau Zurich, cu 70 de euro camera dubla. Si am ajuns la un cumul de 1150 de euro, dar am vazut pana acum 7 tari.

Parasim orasul de lux si ne indreptam catre Germania, mai précis Stuttgart. Lucru bun de stiut este faptul ca nemtii nu percep taxe de autostrada. Asadar, drumul de peste 300 de km va costa doar 30 de euro, adica benzina. Odata ajunsi la Stuttgart aveti posibilitatea sa innoptati la Hotel Mack sau la Motel One Stuttgart, unde preturile de cazare sunt de 60 de euro. Costa total: 1.240 de euro.

Ultima tara din circuit este Cehia, astfel ca va trebui sa parcurgeti distanta de 485 de km de la Stuttgart la Praga. Drumul va costa 53 de euro, din care 9 euro sunt taxe. In Praga hotelurile au tarifele ceva mai scazute, astfel ca puteti innopta cu 45 de euro, intr-un hotel de doua sau trei stele. Excursia a ajuns astfel la aproape 1.340 de euro.

De la Praga la Arad sunt ceva km de mers, aproximativ vreo 790 de km. Cam 100 de euro va costa si aceasta ultima oprire, din care taxele se ridica la 25 de euro.

Am totalizat o excursie de 9 tari, in 1.440 de euro, mult mai putin decat un circuit pregatit de agentiile de turism. Atat costurile benzinei cat si ale noptilor de cazare pot varia. Calculul a fost facut la noaptea de cazare pentru a iesi la o cheltuiala minima. Pentru un asemenea circuit ar trebui sa va alocati cel putin 14 zile, ca sa puteti vizita punctele de interes turistic din fiecare oras.

Daca sunteti de parere ca merita un asemenea efort de condus, atunci drum bun!

Voi ce circuite ale Europei ati facut si cat v-au costat? Lasati comentariile aici!