"Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (58,0% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 66,4% din total. Cel de al doilea motiv l-a reprezentat calatoriile in scop particular (42,0% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 33,6% din total. Calatoriile in scop particuar includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit, alte activitati", arata INS.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (55,1%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (84,1%). 

Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 15,6%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 8,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 41,3% au reprezentat cele pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cele pentru cadouri si suveniruri (34,3%).

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 60,8% din totalul celor pentru transport, iar pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 56% din totalul cheltuielilor pentru recreere. 

Ca si in cazul calatoriilor pentru afaceri, cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor efectuate de turistii nerezidenti sositi in Romania in scop particular o reprezinta cheltuielile pentru cazare (44,4%). Cheltuielile efectuate in baruri si restaurante au avut o pondere de 13,7%, iar pentru cumparaturi au reprezentat 14,2% din totalul cheltuielilor turistilor nerezidenti sositi in Romania in interes personal. 

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 45,3% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 74,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere. 

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 38,4% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 34,3% singuri. 

Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (74,4% din numarul total al acestora).

Din totalul turistilor straini, cei mai multi au provenit din Germania (228.590), Italia (181.900) si Franta (118.650). 

Datele Eurostat arata ca, desi numarul de nopti petrecute de turistii straini in structurile de cazare din Romania a crescut anul trecut cu 5,1%, turismul romanesc este in continuare cu mult in urma statelor vecine.

Turistii straini au petrecut anul trecut in Romania 3,5 milioane de nopti, printre cele mai scazute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.