Din ianuarie pana in aprilie, destul de accesibile sunt ofertele early-booking, prin care obtii reducere intre 10 si 30% la pachetele din vara, atat pentru destinatiile interne, cat si pentru cele externe.

De exemplu, cu 175 de euro poti sa pleci timp de opt zile in Creta, Grecia, iar in oferta intra si transportul cu avionul si asistenta turistica. In medie, daca iti cumperi oferta din timp, platesti pana in 300 de euro pentru o saptamana de relaxare in statiunile insorite din Turcia, Grecia, Spania, Croatia etc.

Vezi aici mai multe astfel de oferte accesibile, de tip early-booking.

Hostelurile raman preferatele tinerilor. Acestia din urma opteaza pentru ele in special atunci cand calatoresc in strainatate, in detrimentul ofertelor agentiilor de turism. O astfel de experienta a avut si Madalina S., care s-a cazat la un hostel din Roma, in defavoarea hotelurilor din capitala Italiei. Iata ce ne-a povestit Madalina:

„Am hotarat, in octombrie 2010, impreuna cu cativa prieteni sa merg intr-o mini-excursie in Roma. Initial eram zece, dar trei au renuntat pe parcurs, asa ca, la final, am ramas sapte. Pentru ca nu voiam sa mergem pe varianta, destul de scumpa de altfel – hotel sau oferta luata de la agentie, unul dintre noi a cautat pe internet un hostel accesibil. Am gasit unul situat chiar la zece minute de Colosseum. Am sunat si am facut rezervare imediat si am platit in jur de trei euro de persoana."

Cazarea a costat 75 de euro de persoana pe toata durata sejurului (cinci zile). „18 euro de persoana pe noapte, la care s-a adaugat taxa de rezervare, de trei euro”, a spus Madalina.

Ce conditii au avut?

„Am fost cazati toti intr-o camera cu sapte paturi, fiecare dintre noi avea patul lui. Nu aveam televizor si nici baie in camera, ci pe hol, dar conditiile erau destul de bune. Hostelul era ingrijit si curat si aveam chiar si wireless. In plus, era situat aproape de centru, aproape de statia de metrou Termini (magistrala principala din Roma, unde se fac toate conexiunile intre metrouri), ceea ce pe noi ne-a incantat foarte tare, pentru ca ne-am dus sa vizitam, nu sa stam inchisi in camera”, ne-a marturisit Madalina.

Mancarea nu era inclusa in cazare, insa isi faceau cumparaturile la supermarketul de vizavi de hostel.

Dimineata alegeau varianta sandwich-uri, iar la pranz si seara ieseau in oras. „In medie, plateam intre 6 si 15 euro pe o masa, atunci cand ieseam in oras. Am ales specialitatile lor culinar, fireste. Adica pizza si paste. Uneori gaseam si meniuri pentru studenti, la 12-13 euro, care includea paste si suc”, ne-a povestit Madalina.

Cum au rezolvat cu transportul? Au ales varianta low-cost, fireste. „In perioada aceea era si o oferta foarte buna la Wizz-Air, asa ca ne-am luat bilete de avion, pe care le-am rezervat si platit online. Am dat aproximativ 110 lei de persoana, dus-intors”, ne-a explicat Madalina. Dezavantajul unui bilet low-cost, luat la super-oferta, este faptul ca ti se impune bagajul de mana, care nu poate depasi 10 kilograme. In cazul in care depasesti greutatea impusa, platesti o taxa pentru bagaje, care variaza intre 11 si 252 de lei, in functie de modalitatea de plata si de tipul bagajului.

Vezi aici mai multe detalii despre conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti atunci cand calatoresti cu bagaje de mana.

Madalinei insa, nu i s-a parut un dezavantaj acest lucru. „Dat fiind faptul ca plecam pentru cinci zile, intr-o excursie studenteasca, nu m-a deranjat sub nici o forma acest aspect, ca imi era impus un bagaj de mana. Oricum nu-mi luam haine care sa depaseasca cele 10 kilograme. Iar zborul a fost foarte ok, avand in vedere pretul mic al biletului”, a spus aceasta.

Per total, Madalina a cheltuit putin peste 200 de euro, bani in care au intrat transportul, cazarea, mancarea, obiectivele turistice (Colosseum, castelul Sant Angelo, Muzeul Vatican, San Pietro), dar si cumparaturile personale pe care le-a facut in Italia. „Cu siguranta as fi platit mult mai mult daca luam o oferta cu cazare si transport prin intermediul unei agentii, unde ni se impunea din start si un ghid turistic. Asa, a fost mult mai avantajos si mai distractiv”, a incheiat Madalina.

Asadar, daca nu esti foarte pretentios si vrei sa economisesti niste bani, poti sa optezi pentru varianta hostel, adica baie si dormit la comun. Tarifele la hosteluri incep de la 15 euro, in timp ce la un hotel de trei stele, pornesc de la cel putin 40 de euro.

Crezi insa ca asemenea unitati de cazare se gasesc doar in strainatate? Si in Romania au inceput sa atraga tot mai multi tineri, care vor sa se distreze si nu au la dispozitie un buget prea mare pentru asta. Fie ca alegi sa mergi in Sinaia, Brasov, Sovata sau Sighisoara, in toate aceste locuri gasesti un astfel de loc de cazare.

Oferte accesibile pentru sejururi individuale gasesti si la agentiile de turism. Pachetele includ doar cazarea si mancarea, de transport trebuie, asadar, sa te ocupi singur.

Spre exemplu, daca ai de gand sa mergi in vara la Nisipurile de Aur, Bulgaria, cazarea te costa doar 28 de euro pe noapte la un hotel de patru stele, oferta in care intra si cele trei mese din fiecare zi. Oferta mai avantajoasa gasesti in Sunny Beach, Bulgaria, de 12 euro pe noapte, la un hotel de trei stele.

Daca insa esti indragostit de Grecia, poti sa alegi o oferta de cazare cu mic dejun, care incepe de la 17 euro pe noapte. Si in Croatia ai oferte accesibile, pentru sejururile individuale. Pachetele de cazare, cu demipensiune (doua mese pe zi) incep de la 27 de euro pe noapte.

O alta modalitate pentru sejururile pe cont propriu din sezonul estival o reprezinta apartamentele de inchiriat. Tarifele unui apartament pentru o vacanta de sapte zile, de exemplu, din Grecia, variaza intre 250 si 300 de lei pe noapte (in jur de 85 de euro).

Cristina Calota este una dintre adeptele inchirierii apartamentelor atunci cand pleaca peste granite. „De cele mai multe ori, eu, sotul si copiii mei ne inchiriem un apartament, undeva pe coasta, aproape de mare, pentru cateva zile. Este mult mai avantajos si avem si intimitate. In plus, ne putem gati fara probleme, la orice ora vrem. In ceea ce priveste transportul, calatorim intotdeauna cu masina”, ne-a spus Cristina.

In vara, si-a planificat o vacanta de sapte zile in Creta. „Ne-am inchiriat deja un apartament dragut, pentru 350 de euro. Este situat la 50 de metri de plaja, intr-o zona incredibil de frumoasa. Cu masina facem in jur de 15 ore, iar benzina ne duce pana in 200 de euro.”

Per total, se aduna 550 de euro, la care Cristina mai adauga vreo 200 de euro, "pentru orice eventualitate". „Cu 750 de euro, petrecem o vacanta de neuitat, patru persoane (eu, sotul si cei doi copii ai nostri). La o agentie de turism, am fi platit in jur de 400 de euro de persoana, in luna iulie (plin sezon)”, a concluzionat Cristina. La un simplu calcul, ajungem la cel putin 1.600 de euro pentru intreaga familie. Si asta, fara nici un alt ban in plus fata de pachetul luat prin agentie. Astfel, Cristina reuseste sa economiseasca 850 de euro.

Daca insa esti adeptul pachetelor all-inclusive (cazare, transport si mancare), luate prin agentie si calatoresti cu mai multi prieteni, trebuie sa stii ca multi dintre operatorii de turism fac reduceri de grup. De un discount serios a beneficiat si Maria S., atunci cand a plecat, alaturi de un grup mare de 20 de prieteni, in Paralia Katerini. „In iulie 2009, am beneficiat de o oferta avantajoasa din partea unei agentii de turism. Pentru ca eram 20 de persoane in grup, agentia ne-a oferit un pachet de 190 de euro + 200 de lei pentru transportul cu autocar si demipensiune (mic dejun si cina) pentru opt zile intr-o pensiune din Paralia Katerini. In plus, am primit si doua excursii gratuite, la Skiatos si Salonic.”