“Aveti o tara minunata, cu lacuri, munti, mare, deci aveti toate ingredientele. Este doar o chestiune de cum le impachetati. In plus, si oamenii sunt minunati. Deci, odata ce le aveti pe toate acestea, este doar o problema de timp pana cand Romania va deveni o destinatie importantain Europa", a spus De Marco pentru Mediafax.

Acesta a aratat ca Malta a avut in primele patru luni ale acestui an o crestere de 23% a turismului fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care 2010 a fost un an record in ceea ce priveste numarul de turisti straini, si anume 1,3 milioane de vizitatori.

"Evident ca am luat masuri pentru stimularea fluxului de turisti. Malta este o insula, deci turistii nu au cum sa ajunga aici ca in Romania, cu trenul sau autocarul. Toti turistii nostri vin pe calea aerului, mai putin cei care sosesc cu feribotul din Sicilia, insa acestia reprezinta doar 2%. De aceea, in primul rand am investit in infrastructura. Aveam acum cativa ani 54 de rute. Am ajuns la 76 de noi rute", a afirmat De Marco.

El a adaugat ca Malta a intensificat promovarea in media online, dar si in ziare, reviste, tv, radio.

"In plus, am invatat care sunt avantajele retelelor de socializare. Suntem prezenti pe Facebook si Twitter, pentru ca trebuie sa acoperim tot. Pe de alta parte, punem mult accentul pe mostenirea culturala. Am reusit sa luam fonduri europene pentru a restaura cateva obiective importante, precum unele biserici si castele. Dar Malta nu este doar o destinatie culturala, ci si una pentru cei care cauta distractia. Avem foarte multe evenimente, festivaluri", a adaugat el.

Ministerul Turismului din Malta are un buget anual de aproximativ 35 de milioane de euro, dintre care 16 milioane sunt destinate exclusiv promovarii.

Malta a incasat anul trecut din turism mai mult de 1,1 miliarde de euro, adica peste 20% din Produsul Intern Brut.

La inceputul lunii mai, INS a anuntat ca numarul turistilor inregistrati in Romania in primul trimestru a crescut cu 13,2%, la 1,12 milioane. Turistii romani au reprezentat in primul trimestru 78,1% din total, iar cei straini 21,9%, cifre apropiate de cele din acelasi trimestru din 2010. In acelasi timp, cazarile in hoteluri au avut o pondere de 77,1% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, in crestere cu 14,3% fata de primele trei luni ale anului trecut.

Totusi, patronatele hotelierilor si agentiilor de turism sustin ca turismul romanesc nu a iesit din criza, iar in primul trimestru al acestui an numarul turistilor cazati in hotelurile romanesti a scazut cu 20% fata de perioada similara a anului trecut.

Citeste si:

Cum sa-ti permiti vacante in locuri exotice cu bani putini

Lista celor mai ieftine vacante din iunie. Tarifele pleaca de la 4 euro pentru o noapte de cazare