Locul 1 este ocupat, pentru al treilea an consecutiv, de Luanda, capitala Angolei. Nu este un oras perceput scump, insa bunurile importate si conditiile de siguranta si confort pentru expati sunt disponibile numai la preturi ridicate. 

Trei orase europene se afla in top 10 cele mai scumpe orase pentru expati. Zurich (3), cel mai scump oraș european, este urmat de Geneva (5) si de Berna (9). Elvetia ramane una dintre cele mai scumpe tari pentru expatriati, ca urmare a cresterii majore a francului elvetian fata de euro. 

Orasele din Europa de Vest, in afara de cele din Marea Britanie, au scazut in clasament, mai ales din cauza slabirii monedelor locale fata de dolarul american.

Londra a ramas pe 12, Aberdeen (82) si Birmingham (80) urca in clasament.

Paris (46), Viena (56) si Roma (59) au scazut cu 19, cu 24 si, respectiv 28 de locuri.

Munchen (87), Frankfurt (98) si Berlin (106) au scazut semnificativ, precum si Dusselforf (114) si Hamburg (124). 

"In ciuda cresterii moderate a preturilor in cele mai multe dintre orasele europene, monedele din Europa s-au depreciat fata de dolarul american, ceea ce a facut ca orasele din vestul Europei sa mearga in josul clasamentului. In plus, si alti factori precum economia zonei euro, scaderea ratelor dobanzilor si cresterea somajului au avut un impact in aceste orase", arata studiul.

Cele mai multe orase din Europa de Est si Centrala au scazut de asemenea in top. Praga (142), Budapesta (170) si Minsk (200) au scazut cu 50, cu 35 si, respectiv, cu 9 locuri, cu toate ca pretul chiriilor s-a mentinut in aceste localitati. Sofia si Belgradul urmeaza trendul si ajung pe pozitia 187, respectiv 196, ramanand in continuare mai ieftine decat Bucurestiul. Varsovia are si ea scadere a costurilor de intretinere si ajunge pe 175, de pe pozitia 142, in 2014. 

"Pe masura ce economia mondiala devine din ce in ce mai interconectata, 75% dintre companii se asteapta ca numarul angajatilor expatriati sa ramana stabil sau sa creasca in urmatorii doi ani pentru a raspunde nevoilor de business", a declarat Ilya Bonic, presedinte si partener senior, Mercer Talent.  

Moscova (50) si St. Petersburg (152) au scazut cu 41, respectiv 117 poziții, ca urmare a deprecierii semnificative a rublei rusesti fata de dolarul american, scaderii pretului petrolului, dar si lipsei de incredere in moneda proprie dupa ce tarile vestice i-au impus Rusiei sanctiuni. 

Tel Aviv (18) este si in acest an cel mai scump oras din Orientul Mijlociu, urmat de Dubai (23), Abu Dhabi (33) și Beirut (44), toate dintre acestea urcand in clasament in acest an.

"Multe monede din Orientul Mijlociu sunt ancorate de dolarul american, ceea ce a impins in sus orasele in clasament. Cresterea abrupta a costurilor chiriei pentru expatriati, in special in Abu Dhabi si in Dubai, a contribuit de asemenea la urcarea oraselor in clasament ", a declarant Constantin-Metral. 

Orasele din SUA au urcat masiv pe scara celor mai scumpe din lume, datorita aprecierii dolarului american.

In timp ce New York (16), orasul cel mai bine pozitionat din regiune, si-a pastrat acelasi loc ca anul trecut, orase de pe coasta de vest, inclusiv Los Angeles (36) sși Seattle (106) au urcat 26, respectiv, 27 de locuri. Cleveland (133) și Winston Salem (157) sunt cele mai ieftine orase pentru expati din SUA.  

Nathalie Constantin-Metral, Principal Mercer: "Cresterea zdrobitoare in clasament a oraselor din SUA din acest an se datoreaza fara indoiala puterii dolarului american raportat la celelalte monede din intreaga lume." 

In America de Sud, Buenos Aires este cel mai scump oras, urcand 67 de locuri si ocupand in acest an pozitia 19.

 

Top 10 cele mai scumpe orase pentru expati

1. Luanda

2. Hong

3. Zurich

4. Singapore

5. Geneva 

6. Shanghai

7. Beijing

8. Seul

9. Berna 

10. N'Djamena. 

Top 3 cele mai ieftine orase pentru expati

1. Biskek, capitala Kirghiztanului

2.  Windhoek, capitala Namibiei

3. Karachi, Pakistan. 

 

Orasul New York este folosit drept referinta in acest studiu, astfel ca toate celelalte sunt comparate cu acesta. Miscarile valutare sunt masurate fata de dolarul american.