Top 10 cele mai fericite tari din lume arata astfel:

1. Danemarca

2. Norvegia

3. Elvetia

4. Olanda

5. Suedia

6. Canada

7. Finlanda

8. Austria

9. Islanda

10. Australia

Rwanda, Burundi, Republica Centrafricana, Benin si Togo - toate situate in zona subsahariana a Africii - se afla pe ultimele locuri ale clasamentului.

Statele Unite se claseaza pe locul al 17-lea, in spatele Canadei (locul 6), Australiei (locul 10), Israeului (11), Emiratelor Arabe Unite (14) si Mexicului (16), potrivit Earth Institute.

Raportul asaza Marea Britanie pe locul 22 intre cele mai fericite natiuni din lume, Franta pe 25, Germania pe locul 26, Japonia pe locul 43, Rusia pe 68 si China pe 93.

Romania se afla pe locul 90, cu o medie de 5.033, in spatele Cehiei (locul 39), Poloniei (locul 51), Republicii Moldova (locul 53), Croatiei (locul 58), Albaniei (locul 62), Belarusului (locul 66), Greciei (locul 70) si chiar Libiei (78), Pakistanului (81) si Kosovo (locul 83).

In spatele Romaniei se afla Serbia (106), devansata de Irak (105), Bosnia Hertegovina (107) si Ungaria (110). Egiptul e pe locul 130, in timp ce Afganistanul, devastat de aproape 12 ani de razboi, se claseaza pe locul 143, fiind urmat de Bulgaria.

Sondajul global a fost efectuat intre 2010 si 2012.

In timp ce "lumea a devenit un loc mai fericit si mai generos in ultimii cinci ani", schimbarile politice si economice au condus la o reducere a nivelului de bunastare in unele natiuni, afirma raportul.

Grecia, Italia, Portugalia si Spania au coborat dramatic in clasament din cauza impactului crizei din zona euro, in timp ce Egiptul Myanmarul si Arabia Saudita au inregistrat scaderi din cauza recentelor probleme politice si civile. Egiptul a avut cea mai mare scadere a nivelului de fericire. Pe o scara de la 1 la 10 - 10 fiind nivelul cel mai ridicat de fericire -, Egiptul obtine o medie de 4,3 in 2012, comparativ cu 5,4 in 2007.

Angola, Zimbabwe si Albania inregistreaza cele mai mari cresteri dintre toate tarile.

Guvernele care isi propun cresterea gradului de fericire a populatiei ar trebui sa aloce un procent mai mare din bugetul sanatatii tulburarilor mentale, care reprezinta cel mai important "factor de nefericire" in tarile evaluate, afirma autorii studiului.

"Oamenii pot fi nefericiti din diverse motive - de la saracie si lipsa unui loc de munca pana la problemele familiale si afectiunile fizice", afirma raportul. "Dar in toate societatile, tulburarile mentale cronice reprezinta o cauza ce influenteaza intr-o mare masura nefericirea". "Daca vrem o lume mai fericita, avem nevoie de o cu totul alta abordare asupra sanatatii mintale", conchide raportul.

Ponturi despre cele mai fericite cinci tari din lume

1. Danemarca

Locul care abunda in fericire este Tivoli Gardens, unul dintre cele mai vechi parcuri de distractii din lume. Acesta isi asteapta vizitatorii din 10 aprilie. Daca vrei ceva mai calm, viziteaza King's Garden, la castelul Rosenborg, un loc popular, celebru mai ales pentru picnicuri. Neaparat trebuie sa iei cina intr-o casa daneza, ca sa intelegi de ce sunt cei mai fericiti. "Dine with the Danes" este organizatia care te poate ajuta sa faci asta.

2. Norvegia

Orice gurmand devine brusc foarte fericit daca ia cina in capitala norvegiana. Oslo sarbatoreste in martie celebrul ghid Michelin in cinci restaurante cu "stele" din oras: Ylajali, Fauna, Bagatelle, Statholdergaarden si Maeemo. Pentru o altfel de experienta mergi la Dovrefjell National Park in muntii Dovrefjell unde vei intalni animale rare in lume.

3. Elvetia

Orasul Zermatt si cele 200 de mile de partii de ski vor face deliciul pasionatilor de acest sport. Vara, acestea sunt preferate la nivel mondial pentru antrenamente. Pentru o experienta mai linistita, indreapta-te catre satul Appenzell si gusta poate cea mai gustoasa branza.

4. Olanda

Lalelele - florile simbol ale olandezilor - au inceput sa faca deja "parada" in gradinile Keukenhof care s-au deschis publicului pe 20 martie.

5. Suedia

Gamla Stan este unul dintre cele mai mari centre medievale din lume sau poate principalul puncte de atractie din Stockholm. Indreapta-te apoi spre Royal National City Park, primul parc national urban din lume.