Parcarile se platesc prin SMS, taxele se achita online, la fel se obtin si certificatele de urbanism, iar orice nemultumire poate fi sesizata catre primarie, direct printr-o aplicatie.

In curand pe strazi vor fi montati senzori care sa identifice gradul de poluare si de zgomot.

In Cluj, soferii pot plati parcarea in doi timpi si trei miscari. Imediat ce am parcat, trimit un SMS in care mentionez numarul de inmatriculare si cat timp vreau sa las masina pe acest loc.

Primesc rapid si o confirmare, dar si ora exacta la care imi expira plata parcarii. O alta aplicatie arata locurile libere in parcarile mari din oras.

Lucrurile se simplifica si in restaurante. O aplicatie le permite clientilor sa comande direct bucatarului ce isi doresc sa manance.

"Procesul este simplu. Se scaneaza codul QR. De exemplu sa zicem ca vrem sa comandam doua frappeuri le adaugam in cos, trimitem comanda."

Pentru un oras curat si nepoluat, autoritatile au luat pana acum 10 autobuze electrice si vor sa mai cumpere inca 20. Pentru transportul in comun exista benzi speciale. Iar cele mai multe strazi din oras sunt iluminate cu leduri.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj: "Smart nu inseamna doar tehnologie, dar si aplicatii unde sa avem ora exacta a autobusului in statie, senzori pentru poluare si zgomot, plata online a abonamentelor pentru parcari, dar si aplicatii pentru turistii straini. Si mai mult legatura online cu pacientii care tin de primarie pentru prima data in Romania."

La o dezbatere despre dezvoltarea Clujului a participat si fostul principe Nicolae, exclus din linia de succesiune la tron, in august 2015.

"Important e sa apelam si la alt mijloc de transport cum ar fi bicicleta, e mai sanatos si putem evita si poluarea, sunt mandru ca se dezvolta tara", spune Nicholas de Roumanie Medforth-Mills.

Specialistii pregatesc inclusiv o platforma unde oricine poate propune idei de schimbare sau promovare a orasului, care sa fie finantate daca primesc aprobare.

Autoritatile din Constanta vor sa digitalizeze si ele judetul dupa modelul folosit in Cluj. Asa ca i-au invitat la mare pe specialistii din Transilvania.

Stelian Brad, presedinte IT Cluster Cluj: "De pe telefonul mobil turistul poate sa vada in realitate virtuala cum arata cetatea Histria in urma cu 2.000 de ani, ce s-a intamplat in locul x in locul y, sa se intoarca la stanga sau la dreapta sa identifice. Altii aduc detalii de natura culturala, altii economica, de natura turistica sau alte informatii pe partea de entertainment."

Prima aplicatie dedicata turistilor de la malul marii va fi lansata in doua saptamani.