Aproape 70.000 de turisti au ajuns anul trecut la noi, aducand economiei aproape 10 milioane de euro.

Marti, la pranz, a acostat in portul Constanta prima nava din acest an. River Aria este un vas fluvial, care a plecat din Budapesta pe Dunare, a strabatut Croatia, Serbia si Bulgaria, s-a oprit la Constanta. Are la bord 150 de americani, toti incantati sa descopere o lume total necunoscuta.

Turistii petrec minimum 10 zile pe o astfel de nava si pot plati pana la 5.000 de dolari de persoana, in functie de excursiile alese. In pret este inclus si pretul biletului de avion.

Cei 150 de turisti au vizitat centrul istoric al Constantei. Nu au ocolit magazinele de suveniruri, ouale incondeiate fiind in centrul atentiei.

Potrivit calculelor facute de companiile de croaziera, un turist este dispus sa cheltuiasca, in medie, pe zi, in fiecare oras in care ajunge in jur de 100 de euro. Depinde de noi daca stim sa le scoatem banii din buzunar.

In topul preferintelor turistilor americani sunt excursiile in Transilvania care ii costa peste 5% de dolari de persoana. Aceasta nava fluviala va mai ajunge de 11 ori anul acesta in portul Constanta, alaturi de alte 70 de nave maritime.

Portul Constanta ocupa primul loc ca destinatie de croaziera in randul porturilor din Marea Neagra. Mai multe nave de croaziera au "sters" din traseul lor orase ca Odesa si Yalta, considerate mult prea periculoase si le-au inlocuit cu Varna sau Constanta.

In 2014, in Portul Constanta au fost inregistrate 92 de escale ale navelor de pasageri, cu 33% mai mult decat in anul anterior. Au ajuns la noi aproape 70.000 de pasageri care au lasat in taxe portuare cel putin trei milioane de euro si au mai cheltuit aproximativ 100 de euro de persoana.