Serviciile de internet mobil destinate vizitatorilor vor fi activate in urmatoarele zile de catre operatorul Koryolink, companie detinuta in asociere de Korea Post & Telecommunications Corporation si grupul egiptean Orascom. Koryolink a informat vineri rezidentii straini din Phenian ca va lansa serviciul de internet mobil 3G pana la 1 martie cel tarziu.

Coreea de Nord a inceput recent sa permita vizitatorilor straini sa-si aduca propriile telefoane mobile in tara, pe care le pot utiliza cu cartele SIM oferite de Koryolink.

Serviciile de internet mobil nu vor putea fi accesate insa si de cetatenii nord-coreeni, care vor putea utiliza alte servicii 3G, inclusiv mesagerie SMS si MMS, apeluri video si abonamente la ziarul de stat Rodong Sinmun.

Coreea de Nord are printre cele mai stricte reglementari din lume cu privire la accesul la internet. Infrastructura broadband exista, insa numai o mica parte a populatiei poate accesa reteaua globala.

Presedintele executiv al Google, Eric Schmidt, a efectuat in ianuarie o vizita la Phenian, recomandand guvernului sa extinda accesul la internet. Schmidt a spus atunci ca ar fi foarte usor pentru Coreea de Nord sa ofere acces la internet prin reteaua 3G a Koryolink.

La scurt timp dupa vizita lui Schmidt, Google a lansat prin serviciul Maps o versiune imbunatatita a hartilor pentru Coreea de Nord, realizata cu ajutorul contributiilor strainilor, cu imagini din satelit si informatii disponibile public. Anterior, Coreea de Nord era o zona predominant necunoscuta pe Google Maps, insa dupa actualizarea din ianuarie Phenianul si alte orase importante sunt prezentate cu detalii precum denumirile strazilor, parcuri, alei, statii de tren si monumente.

Strainii pot cumpara cartele SIM oferite de Koryolink la aeroport la un pret de 50 de euro (70 de dolari). Apelurile in strainatate costa de la 0,38 euro pe minut catre Elvetia si Franta la peste 5 euro pe minut catre Statele Unite. Apelurile catre Coreea de Sud sunt interzise.

Incepand de saptamana viitoare, vizitatorii vor putea cumpara abonamente lunare de internet mobil prin modemuri USB sau cartele SIM. Preturile nu au fost anuntate inca. Regretatul lider Kim Jong Il era utilizator de computere Mac. Laptopul sau Macbook Pro, sau o replica, este expus la mausoleul Kumsusuan. Actualul lider Kim Jong Un a fost fotografiat recent cu un computer si mai mobil, un smartphone.