Ora pranzului. Pe plaja din Costinesti bate vantul. La fel si in pensiunile din preajma.

Un proprietar, care si-a construit vila in 2006 si si-a pus mari sperante in afacere, spune ca anul acesta, chiar daca a taiat tarifele, este pentru prima oara cand nu are nicio camera ocupata!

"Anul trecut pe vremea asta, aveam 40-50 la suta camere ocupate, iar anul asta nu... Ne-am hotarat sa facem reduceri de 20-30 la suta in perioada lunii iunie, iar in iulie si august 20 la suta", explica Adrian Baduica, proprietarul vilei, noua sa strategie.

Situatia nu este prea roz nici la 20 de kilometri departare, adica in Eforie Nord. Pentru a-si salva afacerea, particularii au iesit pe piata cu oferte. Chiar si asa, turistii sunt tot mai putini.

Razvan Ghemus, proprietarul unei pensiuni de aici, sustine ca a redus deja tarifele cu 40%.

"Vrem sa facem reduceri mari, oricum insa rezervarile fata de anul trecut sunt cu 30-40 la suta mai putine", explica el.  

Spre nordul litoralului, mai precis in statiunea Mamaia, lucrurile stau un pic mai bine, pentru ca si clientii sunt mai multi. Asa ca proprietarii au redus preturile mai putin decat cei din alte zone.

Violeta Constantin, proprietarul unei vile din Mamaia, afirma ca a taiat 15% din tarife "avand in vedere situatia in care ne aflam".

Administratorii pensiunilor spun ca tarifele reduse ar putea ramane in vigoare pana la finalul sezonului estival.

Unii incearca de pe acum sa-si inchirieze vilele cu totul ca sa nu mai aiba emotii pentru fiecare pat ramas neocupat. 

In sudul litoralului, la Eforie, de exemplu, o vila cu doua etaje, sase dormitoare si living, se inchiriaza toata cu aproape 500 de lei pe zi fata de 800 de lei, cat spun proprietarii ca era anul trecut.

Pensiunile aflate foarte aproape de statiunea Mamaia au tarife de 50 de lei pe noapte pentru o persoana, cu aproape 15 lei mai putin decat in 2009. In Costinesti, un loc de cazare intr-o camera dubla costa 40 de lei de persoana, fata de 60 anul trecut.

La Vama Veche, o camera dubla se inchiriaza cu sume cuprinse intre 100 si 120 de lei pe noapte. Pentru aceeasi oferta, acum un an clientii ar fi achitat cu 30 de lei mai mult.