Am putea spune ca banii fac diferenta pe litoralul romanesc. De exemplu, cei trei membri ai familiei Bako, plus doi prieteni, au venit din Targu Mures si s-au instalat intr-un camping de la marginea statiunii Mamaia. Cu provizii de acasa si-au propus sa cheltuiasca, toti cinci intr-o saptamana, in jur de 2.000 de lei. 

Altii stau la particulari si nu platesc pentru camera mai mult de 50 de lei. Sandvisurile si le fac acasa inainte sa plece la plaja, iar cu sucurile cumparate de la supermarket, economisc 30 de lei pe zi.

Economie se face si la sezlong, a carui inchiriere ar costa minim 15 lei.

Tragem linie: romanul lasa acum pe litoral cel mult 150 de euro in trei zile de concendiu, fata de 250 de euro, anul trecut. Iar in 2008, un turist statea cel putin 7 zile si cheltuia 400 de euro. Oamenii prefera hotelurile de 2 si 3 stele si sunt dispusi sa cheltuiasca mai putin pe distractii.

Sunt, insa, si romani pentru care bugetul nu conteaza. Aleg complexuri hoteliere de 4 stele cu toata facilitatile incluse.

Numarul turistilor care au ajuns pe litoralul romanesc a scazut fata de vara trecuta cu 30%. Acesta pare sa fie singurul weekend in care oamenii au dat buluc la mare. 150.000 turisti au umplut plajele, insa cei mai multi au venit doar pentru o zi, cel mult doua.