Nava de pasageri ''Artania'' are patru stele. Cei 1.000 de turisti germani au la dispozitie mai multe restaurante si baruri, doua piscine si un centru SPA. Voiajul lor dureaza doua saptamani si, in functie de cabina, oaspetii au platit, in medie, 3.000 de euro, in regim all-inclusiv.

"A inceput in Venetia, Italia, a fost in Catalania, Pireus, astazi suntem in Constanta, iar maine Odessa, Malta, Dubrovnik. Croaziera se termina in Venetia, pe 27", spune Morgan Hansen, capitanul vasului.

"Este pentru prima data cand facem o astfel de excursie, totul este nou si trebuie sa ne obisnuim cu anumite lucruri, spatiile sunt uneori prea mici, dar mancarea este foarte buna, la fel si cazarea".

In ceea ce ne priveste, nemtii au dat, invariabil, acelasi raspuns:

"- Stiti ceva despre Romania ?
  - Nu, nimic!"

Ori au confundat Romania cu Bulgaria: "Stiu ca aveti ceva plaje, se numesc parca Golden Sands. Aaa, sunt in Bulgaria. Scuze."

Cativa s-au plimbat prin centrul Constantei, dar au fost usor dezamagiti. De cateva luni bune, aici se fac ample lucrari de modernizare: "Daca ne vom intoarce, in zece ani poate va fi gata. Este nevoie de multa munca si aveti nevoie de bani."

Altii au dat o fuga pana la Bucuresti ori in Delta, insa destui au ramas si la bord. S-au intins pe sezlonguri, in jurul piscinei si s-au bucurat de soare. In schimb, personalul n-a stat o clipa. Din echipaj fac parte si opt romani.

Din septembrie, una dintre cele mai mari companii de linie din Europa va prelua turisti si din portul Constanta. Croazierele vor avea ca destinatie finala Venetia, iar pretul de pornire pentru o persoana va fi de 500 euro, cu tot cu zborul de intoarcere la Bucuresti.

Agentiile de turism estimeaza ca 400 sute de turisti vor pleca pana la sfarsitul anului in asemenea excursii. Pana la croazierele spre Venetia insa, turistii romani vor putea merge in aceasta vara si in excursii de o zi pe canalul Dunare-Marea Neagra, intre debarcaderul din Mamaia si portul Murfatlar. O escala intermediara de imbarcare va fi facuta si-n Portul Tomis. Excursiile vor include si o masa cu degustare de vinuri la o crama de pe traseu.