Hotelierii straini le-au dat mai multe optiuni agentiilor din Romania: fie aduc mai multi turisti, fie scumpesc cazarea sau ieftinesc transportul.

''Preturile sunt un pic mai mari decat in 2009 cand au atins un minim tocmai pentru ca hotelurile erau goale//noi am redus foarte mult marjele de profit", spune Mircea Vladu, directorul unei agentii de turism.

''Preturi mari, turisti putini, dar asta nu inseamna ca ne dam batuti", isi spun probabil agentii de turism. De teama sa nu se trezeasca cu avioanele goale sau chiar anulate, asa cum s-a intamplat anul trecut, au scos pe piata charterele cumulate. Asta inseamna ca in acelasi avion se urca turisti care calatoresc in destinatii diferite.

Asadar, in plin sezon, un sejur de 7 zile in Antalya la 5 stele va costa 1.000 de euro, iar in Tenerife la 4 stele cel putin 700 de euro. Si preturile croazierelor s-au intors la nivelul celor din 2008: toate incep de la 1.500 de euro!

Ajungem si la noi la mare, unde anul trecut hotelierii au tinut coada sus si au avut numai de pierdut. Asa ca dintr-o data se lauda cu tarife mai mici cu 10%, cu unele exceptii insa. 

''Mamaia este perla litoralului romanesc prin confort prin pozitie, deci Mamaia este prima statiune care se vinde si se vinde si in perioada de criza'', comenteaza Dumitru Nanescu, directorul unei alte agentii de turism.

Astfel ca o vacanta in Mamaia la un hotel de 4 stele in iulie costa 1.700 de lei. Pentru aceasta suma aveti incluse 3 mese pe zi. In Venus. in schimb. la 3 stele nu o sa dati mai mult de 900 de lei. Enorm, striga in cor tour operatorii bulgari care au ieftinit cu 10 euro noaptea de cazare. 

''Ar trebuie sa se concentreze pe un volum mai mare de vanzari cu o marja de profit buna, dar scazuta totusi in loc sa vanda putin cu marje mari", explica Milen Ganev, tour operator bulgar strategia adoptata de tara vecina.  
  
Daca totusi doriti sa va aranjati vacanta chiar si in conditiile astea o puteti face la Targul de Turism, deschis pina duminica la Palatul Parlamentului!