Povestea Casei Nanu Muscel incepe in 1903. Cladirea i-a apartinut unui profesor, fost director al Spitalului Coltea. 23 de ani mai tarziu avea sa apara in acelasi loc si Academia de Studii Economice, care a si cumparat imobilul in 2012, cu 3,5 milioane de euro. Acum, in spatele vilei, va fi ridicat un bloc de sapte etaje.

Noua constructie nu va depasi inaltimea cornisei cladirii academiei si este contestata de ONG-urile care se ocupa cu protejarea zonelor istorice.

"Casa nu se va schimba deloc, va ramane asa este, dar va fi consolidata si restaurata", spune Pavel Nastase, rectorul ASE.

Cele doua cladiri ar urma sa comunice pe la etajul al doilea al vilei printr-o pasarela.

"Ideea lor a fost de a considera aceasta casa ca un bibelou pus intr-o vitrina", descrie proiectul Pavel Nastase, rectorul ASE.

In ultimii ani, casa devenise un focar de infectie, iar trecatorii credeau ca este parasita. Desi se afla intr-un stadiu avansat de degradare, interiorul este, inca, impresionant. Frumusetea acestei case este o marturie ca Bucurestiul a fost candva, intr-adevar, un oras maret. Fiecare detaliu arhitectural va fi readus la viata, iar dupa restaurare casa va deveni un spatiu dedicat artei.

Aici vor fi expuse operele artistilor contemporani, iar la subsol va fi deschisa o cafenea pentru studenti. In timp ce monumentul istoric ar urma sa fie inclus in circuitul cultural al Capitalei, noua cladire, de sapte etaje, va gazdui, printre altele, birourile celor de la ASE.ectul va costa aproximativ 5,5 milioane de euro iar guvernul a alocat deja 2,2 milioane. Totul ar trebui sa fie gata in august 2017.