Potrivit reprezentantilor Aeroportului Internationational Cluj-Napoca, citati de Mediafax, din cauza situatiei create de deplasarea norului de cenusa degajat de eruptia vulcanica din Islanda, pe aeroportul clujean au fost anulate, luni, doua curse Wizz Air.

Astfel, a fost anulat zborul WZZ 771 Cluj-Napoca - Londra, care ar fi trebuit sa decoleze la ora 6.00 si sa aterizeze la ora 12.45. Cursa retur a fost, de asemenea, anulata.

Duminica noapte, autoritatile au inchis din nou aeroportul londonez Heathrow, cel mai mare din Europa. Si pe aeroporturile din nordul Angliei, Scotia si Irlanda de Nord, de asemenea, nu se mai circula.

Solidari la necaz cu englezii, tot din cauza norului de cenusa vulcanica, olandezii s-au vazut si ei nevoiti sa inchida, de dimineata, aeroporturile din Amsterdam si Roterdam.

Desi initial se anuntase ca aeroporturile mari raman deschise, in cursul noptii autoritatile britanice s-au razgandit. Heathrow a fost inchis la ora 3:00, ora Romaniei. O decizie similara a fost luata si in cazul lui Gatwick, alt aeroport londonez.

Traficul aerian a fost oprit si in nordul si centrul Angliei, dar si in Scotia.

Motoarele avioanelor nu se mai aud nici in Irlanda de Nord. Iar in Irlanda, aeroportul din capitala Dublin a fost inchis duminica seara.

Companiile aeriene au criticat restrictiile, acuzand autoritatile de exces de precautie pentru care ele achita nota de plata.
Cert este ca activitatea vulcanului din Islanda s-a intensificat in ultimele 48 de ore, iar norul de cenusa a atins o altitudine de 8.000 de metri.

La jumatatea lui aprilie, eruptia vulcanului islandez a paralizat timp de o saptamana traficul aerian in toata Europa. Peste 100.000 de zboruri au fost atunci anulate si opt milioane de pasageri au ramas blocati, prin aeroporturi.