"Cele doua grupuri intentioneaza sa se retraga pentru ca o serie de promisiuni facute de MDRT in ultimii ani nu au fost inca onorate. Printre altele, s-au promis in toamna anului trecut investitii in promovarea Romaniei in Germania in valoarea de 3 milioane de euro in urmatorii doi ani si nu s-a facut nimic", au declarat surse din turism, citate de Mediafax.

Turoperatorii germani sunt, de asemenea, nemultumiti de lipsa de predictibilitate din economia romaneasca.

"La problemele cu promovarea se adauga si situatia politica din tara, care erodeaza imaginea Romaniei in strainatate. Pentru a incerca sa-i convinga pe turoperatori sa nu plece din Romania, secretarul de stat in MDRT Cristian Barhalescu se afla acum la Berlin, incercand sa negocieze cu ei", au mai spus sursele citate.

Cristian Barhalescu a spus ca se afla la Berlin pentru a discuta nu doar cu TUI, ci cu toti turoperatorii germani.

"Nu am venit sa discutam ca se retrag, ci sa clarificam ce plan de bataie vom avea pentru anul viitor. Ei vor de la noi implicare si pentru asta o sa mai avem o discutie", a spus secretarul de stat.

El a refuzat sa comenteze daca turoperatorii germani sunt multumiti de colaborarea cu atutoritatile romane.

In anul 2009 MDRT a semnat un contract cu TUI pentru ca turoperatorul sa revina din 2010 in Romania. Din 2006 grupul german a renuntat sa mai aduca turisti in Romania si a scos din cataloagele sale de promovare statiunile romanesti, nemultumit de conditiile de cazare, preturile mari practicate de hotelieri, zgomotul si lipsa curateniei din localitati.

ITS opereaza la randul sau de cativa ani pe piata romaneasca, iar inca din 2009, in urma discutiilor cu oficialii MDRT de atunci, reprezentantii companiei de turism s-au declarat nemultumiti de calitatea serviciilor si de preturile de pe litoralul romanesc.