Insulele au costat 8,5 milioane de euro, iar tranzactia a fost aprobata dupa 18 luni, din cauza birocratiei din Grecia.

"Grecia este o astfel de tara. Chiar cand cumperi o insula, chiar daca esti emirul Qatarului, dureaza un an si jumatate pentru procesarea tuturor actelor", a declarat Ioannis Kassianos, primarul Insulei Itaca, situata in apropierea insulelor cumparate de seic, cunoscute sub numele de Echinade.

Insulele au atras atentia emirului in urma cu patru ani, cand acesta a ajuns cu iahtul sau in Marea Ionica. Dupa ce iahtul a ancorat in apele Insulei Itaca, emirul a coborat la tarm in sandale si pantaloni scurti pentru o plimbare, timp in care s-a interesat si despre proprietarul insulelor.

"Au un fond cu cateva sute de milioane. Din cate stiu, vor sa cumpere toate cele 18 insule, tot grupul", a adaugat Kassianos.

Emirul a negociat dur pretul insulelor, profitand de interesul redus al investitorilor pentru activele diosponibile la vanzare in Grecia, noteaza The Guardian. Prima insula, Oxia, a avut initial un pret de 7 milioane de euro, inainte ca proprietarii greco-australieni au acceptat sa o vanda usor sub 5 milioane de euro. Saptamana trecuta, proprietarul celorlalte 5 insule s-a inteles cu emirul asupra pretului.

"Insulele au fost in familia mea peste 150 de ani, dar nu suntem suficient de bogati incat sa ne permitem sa mai pastram proprietati atat de valoroase. Suntem foarte bucurosi ca vindem", a spus fostul proprietar, criticand taxele mari impuse de statul elen pe prorpietati imobiliare.

Emirul nu pare a avea intentia sa dezvolte cele sase insule in scop turistic. In schimb, vrea sa construiasca palate pentru placerea exclusiva a celor 24 de copii si cele trei sotii. Arhitectii au sosit deja pe insula, insa par sa aiba probleme cu legislatia elena.

"Exista o lege stupida, pentru ca in Grecia facem totul invers. Legea spune ca indiferent de terenul pe care il detii, locuinta nu poate fi mai mare de 250 de metri patrati. Emirul a reactionat spunand ca WC-ul sau are 250 de metri patrati, iar bucataria 1.000 de metri patrati, pentru ca altfel unde si-ar putea hrani toti oaspetii?", a spus primarul din Itaca.

Pentru a se pune bine cu localnicii, emirul, curtat de guvernul de la Atena pentru investitii in Grecia, a promis ca va ajuta comunitatea.

"Oamenii emirului au intrebat: «Ce cadouri va putem aduce?» si le-am spus ca insula are nevoie disperata de apa. Se face deja un studiu pentru o conducta dinspre Grecia continentala. Nu este rau, avand in vedere ca am incercat 40 de ani sa obtinem constructia unui nou port", a declarat primarul.

In urma cu trei ani, la declansarea crizei din Grecia, emirul Qatarului, unul dintre cei mai bogati oameni din lume, a promis investitii de pana la 5 miliarde de euro in sectoarele imobiliar, turism, transporturi si infrastructura, inclusiv porturi si aeroporturi. Qatarul s-a retras insa din proiecte din cauza amanarilor si birocratiei excesive, relateaza cotidianul britanic The Guardian.

Emirul a incercat anterior sa cumepere Insula Skorpios, tot din Marea Ionica, unde Jackie Kennedy s-a maritat cu Aris Onassis. Tranzactia a picat insa, deoarece nepoata lui Onasis, Athina Onassis, a refuzat sa lase din pretul de 200 de milioane de euro.