"Procedeul este urmatorul: eu, ca patron roman de hotel, imi deschid o firma de management hotelier in Bulgaria si acolo angajez personalul, tot romani. In Romania taxele pe angajat sunt de 86%, iar in Bulgaria de doar 43%. In plus, TVA si impozitul pe profit sunt mai mici in Bulgaria. Cu firma de management astfel infiintata imi operez hotelul cu costuri la jumatate", a explicat reprezentantul Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), informeaza Mediafax.

El a spus ca anul trecut au incercat experimentul cativa hotelieri de pe litoral, iar in acest an s-au mai inscris in Bulgaria cateva zeci de firme de acest fel.

Raducan estimeaza ca fenomenul va lua amploare in urmatoarea perioada. "Tot mai multi patroni de hoteluri de la mare se gandesc in felul acesta sa evite povara fiscala din Romania. Daca acolo experimentul va da rezultate, se va extinde probabil si pentru hotelurile din alte zone din Romania", a adaugat oficialul FPTR.

Acesta a afirmat ca federatia pe care o reprezinta nu incurajeaza aceste practici, chiar daca sunt generate de taxele si impozitele mari din Romania.

70% dintre unitatile de cazare din Romania, scoase la vanzare

Numarul de turisti romani ajuns anul trecut pe litoral a scazut cu aproape 10%, in timp ce strainii au fost mai putini cu peste 11%. Anul trecut, din cele 1.400 de hoteluri din Romania, 28 erau de cinci stele, 233 de patru stele, 663 de trei stele, 395 de doua stele si 75 de o stea, iar 6 unitati nu erau clasificate.

Reprezentantii FPTR declarau anul trecut ca peste 70% dintre hotelurile din Romania sunt de vanzare, pentru ca nu sunt profitabile.