De 4 ani, Dan si Alexandra isi petrec vacantele in Grecia, alaturi de alti prieteni. Merg intotdeauna cu masina si conduc pe rand. Acum au aflat ca exista un traseu mai scurt si isi fac planuri.

"Asta-i foarte bine, plus ca iese benzina mai putin daca impartim si costurile cu Maria si Florin, raman bani de mancam la souvlaki de dimineata pana seara", isi fac ei planul.

Sunt peste 50.000 de romani care merg in fiecare vara in Grecia. Iar pe drumul nou vor economisi timp si bani.

Avem 647 km prin Sofia si 465 prin noua frontiera. "Avem de-a face cu o scurtare a dumului cu aproape 150 km. Prin punctul de frontiera e interzis autovehiculelor de mare tonaj. Deci e mai liber", explica Teodor Calimanescu, manager firma transport.

Multi romani care viziteaza Grecia prefera insula Thassos, aflata in nordul tarii, spun reprezentantii agentiilor de turism. Ca sa ajunga acolo, trec prin Keramoti, portul de unde iau ferryboat-ul spre insule. Prin Sofia, pe drumul vechi, ajungeau in 10 ore si jumatate. Acum, insa, prin Nimfea, merg doar 7 ore.

Cei care au mai calatorit cu masina sau autocarul in Grecia n-au amintiri placute. "Atena - Bucuresti, 18 ore. E un drum lung. Strazile sunt ingrozitoare, prea multi politisti", este de parere Christoph Manoles, turist englez.

"Soferii trebuie atentionati ca atunci cand intra in Bulgaria au nevoie de vinieta, pentru o saptamana 5 euro, pentru o luna 13 euro", avertizeaza Razvan Pascu.

In Grecia, nu veti avea nevoie de vinieta, in schimb, acolo platiti taxa de autostrada, aproximativ 20 de euro pentru un autoturism.