Daca mergeti printr-o agentie de turism, fiti atenti la toate detaliile unei calatorii reusite, prezentate mai jos! In cazul in care plecati pe cont propriu, documentati-va din timp si fiti atenti la:

1. Taxele localeIndiferent in ce oras mergeti, in tara sau in strainatate, trebuie sa stiti ca va trebui sa achitati taxele locale. La noi pe litoral, spre exemplu, sau in zonele montane, aceasta taxa este de pana la 5% din valoarea cazarii/noapte. Majoritatea agentiilor de turism nu mentioneaza aceasta taxa, pentru ca ea merge la bugetul local si nu intra in pachetul turistic.

2. Parcarea - La multe hoteluri, parcarea nu este inclusa in pret si s-ar putea sa fiti nevoiti sa scoateti destul de multi bani in plus din portofel pentru fiecare zi. MARE ATENTIE in orasele europene! Daca mergeti cu masina personala si ajungeti in centru, unde vreti sa vizitati locurile de interes turistic, veti observa ca in zona respectiva parcarea este interzisa si nu veti gasi locuri de parcare in apropiere. Aproape fiecare oras european este “dotat” cu o parcare centrala, mare, pentru public, de obicei subterana. Aveti mare grija pentru ca tarifele pe ora in aceste parcari sunt destul de piperate.

3. Camera de hotel - Aici ar fi mai multe aspecte. In primul rand, v-ati gandit vreodata sa intrebati cati metri patrati are camera de hotel in care veti fi cazati? S-au intamplat cazuri, la hoteluri cu pretentii, adica de trei si patru stele, cand turistii au constatat ca urmeaza sa-si petreaca 5-6 zile in 12 metri patrati. Este neplacut, mai ales, in acesta perioada cand multi turisti merg la schi si nu au spatiu nici macar pentru depozitarea schiurilor. Daca nu vreti sa "fiti inundati" de schiuri sau bajage, fiti foarte atenti la acest aspect! E suficient sa puneti o intrebare la receptie, la agentie sau sa va interesati pe forumuri. 

Un alt aspect, deloc de neglijat este incalzirea in camera. Spre exemplu, Bulgaria este cunoscuta drept o destinatie cu probleme din acest punct de vedere. Incercati sa primiti raspunsuri despre sistemul de incalzire sau numarul de paturi/camere si consultati forumurile turistice inainte de a pleca spre destinatie. Daca agentul de turism nu va poate lamuri, cu siguranta, alti turisti care au mers in acel loc, va pot da toate detaliile.

Ar mai fi de mentionat problema menajului. Teoretic, curatenia in camera ar trebui sa fie facuta in fiecare zi, la fel si schimbarea prosoapelor in baie. Insa, de multe ori nu se intampla asa. Cititi cu atentie regulamentul de camera, care de obicei este pus pe interiorul usii, pentru ca s-ar putea sa fie “politica hotelului”, ca atunci cand doriti sa vi se faca curat sa atarnati de clanta usii, pe exterior, un semn cu mesajul de tipul “menaj”, ca cele pe care scrie “nu deranjati”.

4. Detalii "geografice" - Vi s-a intamplat vreodata sa plecati in vacanta, pe litoral, cu copii si odata ajunsi sa constatati ca nivelul marii este mult prea mare, iar copii nu pot intra in apa, in siguranta? Aveti grija ca vi s-ar putea intampla! Cereti aceste informatii inainte de a pleca la drum.

Pe langa aceste probleme, exista, in mod normal si cele legate de calatorie. Transportul, starea drumurilor, cazarea, pozitionarea hotelului fata de centru sau monumentele turistice, servirea, conditiile de igiena.

Spuneti-va parerea aici! Ce alte tepe v-ati mai luat in vacante? La ce ar trebui sa mai fim atenti cand plecam in calatorie?