Bulgaria, cu preturile ei mici, ramane destinatia preferata a romanilor care-si petrec sarbatorile de iarna peste hotare. In Bansko, paradisul schiorilor din Balcani, cazarea porneste de la 14 euro de persoana pe noapte, la un hotel de 3 stele, cu mic dejun inclus. Acolo sunt peste 500 de hoteluri si aproape 100 de kilometri de partie.

Bulgaria se "dueleaza" pentru turisti cu Austria, unde merg anual aproape 270.000 de romani. Cei mai multi aleg zona Tirol, cu peste 100 de domenii schiabile si 5.200 de km de partii.

20% dintre romani aleg, insa, statiunile de lux din Franta, Elvetia sau Italia: "O noapte incepe undeva de la 37-38 de euro si putem sa mergem pana la sume care sunt deja sunt de ordinul sutelor de euro pe noapte, daca alegem un hotel de 4 sau 5 stele, amplasat la baza partiilor. Un astfel de hotel are facilitati pe zona de spa: piscine, apa incalzita", declara un consultant in turism.

Pentru acesti bani, turistii gasesc in Italia, de pilda, in Muntii Dolomiti, 12 regiuni de schi si 1.220 de km de partii in total, la care au acces cu un singur skipass.

Alpii italieni rivalizeaza cu cei francezi, unde exista aproximativ 400 de statiuni dedicate sporturilor de iarna. Regiunea de schi "Les 3 Vallees", de pida, este cel mai mare domeniu schiabil din lume. Are 600 de km de partie, din care jumatate pentru incepatori.