"Regret atitudinea omului de afaceri Radu Enache de a transmite o scrisoare deschisa, atata timp cat a fost invitat la fiecare intalnire cu asociatiile din domeniu, atunci cand s-a discutat despre o noua metoda de impozitare. Din procesele verbale, care i-au fost transmise dupa fiecare intalnire a grupului de lucru, ar fi trebuit sa constate ca este singura federatie care se opune. Sa fie datorita faptului ca «cei mari» au platit cel mai putin impozit pe profit?", a declarat Maria Grapini intr-un comunicat de presa preluat de Mediafax.

Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) si proprietarul lantului hotelier Continental, a declarat marti ca introducerea impozitului forfetar nu ar fi decat o taxa in plus pentru hoteluri si pensiuni, stimuland evaziunea si munca la negru.

"Daca scopul acestui nou impozit este combaterea evaziunii si a muncii la negru, atunci actiunea de introduce a acestei taxe este de la inceput sortita pieirii, pentru ca nu s-ar produce decat o impozitare in plus, arbitrara si inechitabila, a acelora care platesc si acum impozite si taxe, si in continuare va exista evaziune prin emiterea notei de plata nefiscala in loc de bon fiscal, neraportari de TVA, neinregistrari de facturi, munca la negru fara plata de contributii sau cu plata limitata la salariul minim pe economie", a spus Enache.

El a aratat ca autoritatile au propus introducerea unui impozit pentru hoteluri si pensiuni calculat pe baza a trei indicatori: numarul de locuri de cazare, sezonalitatea functionarii respectivei unitati si un coeficient de zona etalon, stabilit in functie de zona in care este amplasat hotelul.

FIHR a trimis o scrisoare deschisa ministrului delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, in care sustine ca un nou impozit nu este oportun.

"Studiul pe care il face ministerul se bazeaza pe date statistice, dar si pe experienta altor tari. Recent, am avut o intalnire, in Franta, cu Ministrul Turismului si am putut constata ca cei din domeniul hotelier au taxe cu atat mai mari, cu cat au gradatie superioara si capacitate mai mare. Nu vrem ca acest nou mod de impozitare sa fie povara doar pe IMM-uri si nici nu vrem sa pastram un sistem inechitabil si neetic in domeniul fiscal. Eu nu cred ca un mare hotel poate exista si poate sa faca investitii pentru a ramane la standarde de calitate, fara sa faca profit ani la rand", a adaugat Grapini. Ea l-a invitat, pe aceasta cale, pe Enache la dialog, pentru a afla argumentele acestuia.

"Sigur, evaziunea nu se poate indeparta printr-un impozit in plus, de aceea nu vrem sa mai introducem un impozit pe care sa-l plateasca tot cei corecti, ci dorim sa inlocuim modul de impozitare", conchide Grapini.

Grapini a anuntat in ianuarie ca impozitul forfetar s-ar putea aplica din semestrul al doilea al acestui an, daca studiul privind impactul masurii va fi finalizat in primul trimestru.

Impozitul forfetar va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de infrumusetare sau spalatorii auto, cuantumul urmand sa fie stabilit dupa discutii cu patronatele de profil. Impozitul urmeaza sa se aplice ca procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu.