Daca ne luam dupa estimarile agentiilor de turism, anul acesta 500.000 de straini si-ar putea petrece concediul in Romania. Cateva zeci de mii ar alege litoralul, mai ales ca din acesata primavara s-a introdus cursa aeriana directa Berlin-Constanta. Nu trebuie sa uitam ca prima cursa ne-a adus doar doi turisti.

Restul strainilor, spun agentiile, aleg circuitele. Asta inseamna ca viziteaza Sighisoara, Maramures, manastirile din Moldova sau Delta Dunarii.

Unul dintre motivele pentru care vin in Romania este pretul sejurului. Pentru un circuit, de pilda, platesc cel mult 100 de euro pe zi, bani in care intra cazarea, transportul si ghidul. Inca suntem mai ieftini cu cel putin 30% ca rusii, cehii, polonezii si croatii.

Suna stiintifico-fantastic, dar operatorii din turism sustin ca in timpul verii in Romania vor ajunge zilnic in medie cam 20 de autocare cu nemti, francezi, belgieni, olandezi si austrieci. 

Din pacate, Bucurestiul nu se numara printre destinatiile preferate ale strainilor. Turistii stau aici cel mult o zi, timp in care viziteaza cateva muzee, Casa Poporului si eventual centrul vechi al Capitalei.

Timid, si statiunile de la malul marii dau semne de revenire. Curand, pe litoralul romanesc ar trebui sa ajunga aproape 1.300 de straini, cei mai multi in Eforie Nord, Neptun si Mamaia.

Tot e bine pentru ca la inceputul sezonului au venit doar doua nemtoaice: o bunica si nepoata ei.