"In vederea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune completa/all-inclusive, Guvernul a aprobat hotararea pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, cu scopul de a corela legislatia fiscala referitoare la aplicarea cotei reduse de TVA cu legislatia specifica in domeniul turismului. Urmare a modului in care este definita notiunea de cazare in legislatia specifica din domeniul turismului, cota redusa de TVA de 9% se aplica cazarii, dar si serviciilor accesorii cazarii, vandute sau oferite spre vanzare la pretul inclusiv al pachetului turistic, precum pranz, cina, gustari intre mese, alte servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica", anunta Guvernul. 

In decembrie, dupa negocierile cu Fondul Monetar International, privind bugetul pe 2015, premierul Victor Ponta a anuntat scaderea TVA la pachetele all-inclusive din turism de la 24 la 9%. 

In prezent, TVA de 9% se aplica doar pachetele care contin cazare si mic dejun. Hotelierii au cerut in ultimii ani reducerea TVA si pentru celelalte tipuri de pachete, considerand o anomalie ca o cafea sau un croissant mancat de dimineata sa fie taxat cu 9%, iar pentru acelasi produs, consumat la pranz, TVA sa fie de 24%. 

Hotelierii sustin ca vor reduce tarifele de anul viitor cu 10% in medie si se asteapta la o crestere a numarului de turisti, dupa ce Guvernul a anuntat ca a convenit cu FMI si Comisia Europeana scaderea TVA de la 24% la 9% pentru toate tipurile de pachete turistice care contin cel putin cazare. 

Anul trecut s-au cazat in structurile de primire turistica din Romania aproximativ 7,91 milioane de persoane, dintre care 1,71 milioane de straini. Cei mai multi dintre acestia au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) si Franta (118.649).