Romanii care vor calatori in strainatate pentru sarbatorile de iarna au planificat vacante de pana la 17 zile. Pentru calatoriile din vacanta de Craciun, romanii au inceput planificarile din timp, finalizand rezervarile in medie cu 109 zile in avans, cu un record de 237 zile in avans pentru rezervarea unei calatorii in Dubai, in aceasta perioada a anului.

Principalele alegeri in ceea ce priveste destinatiile includ atat capitale europene preferate traditional, cat si destinatii exotice, topul cinci al locurilor alese pentru petrecerea acestor sarbatori fiind Barcelona, Bologna, Bruxelles, Dubai si Havana.

De asemenea, vacantele dureaza mai mult decat perioadele petrecute in mod normal in strainatate, media fiind de 9 zile. Cea mai lunga vacanta rezervata de un roman in aceasta perioada este de 17 zile, in Havana, iar cea mai scurta este de trei zile, in Praga.

Romanii cheltuie in medie pentru zborurile lor din aceasta perioada 310,62 euro, cea mai mare suma fiind pentru o calatorie in Havana, pentru care s-au achitat 1.315,16 euro, iar cel mai putin a costat o calatorie de 13 zile la Bruxelles, respectiv 57,35 euro.

Calatorii care vin in Romania de Craciun au planificat o vacanta de 10 zile in medie, cu familia. In Romania sunt asteptati sa soseasca vizitatori din toata Europa, conform analizei tripsta.ro, principalele rezervari venind din Amsterdam, Bruxelles, Londra, Praga si Frankfurt, insa si din Tel Aviv. Calatorii au, in medie, 37 de ani si vin in principal pe aeroporturile din Bucuresti, dar si din Cluj-Napoca. Ei si-au rezervat calatoriile folosind in principal instante de tip desktop (88,9%), urmate de dispozitive mobile (11,1%).

Vizitatorii care sosesc in Romania de Craciun au rezervat calatoriile in medie cu 77 zile in avans, planuind sa petreaca in medie 10 zile pe teritoriul romanesc. Cea mai mare durata a vacantei este a calatorilor care vin din Tel Aviv in Bucuresti, care au planificat o sedere de 16 zile, in timp ce cea mai scurta vacanta este de 6 zile si apartine unor turisti care vin din Praga la Bucuresti.

Suma medie cheltuita de cei care calatoresc catre Romania in aceasta vacanta este de 245,18 euro. Cea mai mare suma ajunge la 446,86 euro, fiind cheltuita pentru un zbor dus-intors de la Amsterdam la Bucuresti, iar cea mai ieftina rezervare, in valoare de 109,21 euro, a fost pentru un zbor dus-intors de la Istanbul la Cluj-Napoca.