Reprezentanti ai hotelierilor si ai intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) de pe litoral au participat, vineri, la o intrunire, la Constanta, pentru a vedea ce masuri pot fi luate impotriva OUG 91/2014, potrivit careia punctele de lucru ale comerciantilor care nu utilizeaza casele de marcat sau nu emit bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate sa fie inchise de inspectorii antifrauda, scrie Mediafax.

La eveniment a fost prezent si deputatul PNL de Constanta Mihai Tararache, el spunand ca sprijina demersul oamenilor de afaceri si solicitand Guvernului, in numele acestora, suspendarea OUG 91, iar in cazul in care acest lucru nu se va intampla ordonanta sa fie contestata la Curtea Constitutionala. El a mai spus ca doreste un dialog intre mediul de afaceri si Guvern, precizand ca mediul economic vrea controale corecte, nu stoparea acestora.

Unul dintre participantii la discutii, Sorin Mocianu, investitor in turism si in alimentatie publica, dar si consilier judetean din partea PNL, a propus ca forma de protest inchiderea unitatilor de cazare in timpul minivacantei de 1 Mai.

"Propun ca de 1 Mai toate unitatile de alimentatie publica sa faca o greva si sa se inchida. in afara de hotelurile care au contracte si care pot caza turistii, sa le dea eventual micul dejun si apoi sa inchida tot. Oricum daca vine Antifrauda se inchide tot, 40-50 la suta din unitati ne asteptam sa fie inchise de 1 Mai", a afirmat Sorin Mocianu.

Presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovala, solicita ca in OUG 91 sa se precizeze in ce conditii se inchid unitatile, adaugand ca verificarile trebuie facute intr-un cadru civilizat.

"Lucram cu personal sezonier. El poate sa incaseze o nota de plata si sa plece cu ea si imi creeaza gol in gestiune, mie imi inchide unitatea? Sigur ca oamenii sunt un pic inspaimantati de ceea ce au vazut la televizor. Noua trebuie sa ni se specifice clar prin OUG 91 in conditii iti inchide unitatea, indiferent ca este restaurant, terasa, beach-bar, hotel, magazin alimentar. Trebuie specificate foarte clar. Nu refuzam controlale, sunt binevenite, dar trebuie facute intr-un cadru civilizat si nu trebuie sa speriem agentul economic", a declarat Nicolae Bucovala.

Ponta: Inspectorii Antifrauda sa combata evaziunea cu duritate, dar in limita bunului-simt, fara exces

Inspectorii Directiei Antifrauda trebuie sa aplice politica de combatere a evaziunii fiscale cu duritate, dar in limita legii si a bunului-simt, fara excese, i-a spus premierul Victor Ponta sefului ANAF, dupa ce in presa au fost relatatate cazuri privind posibile excese in inchiderea unor localuri.

"ANAF isi pune in practica politica pe care eu am tot cerut-o, de combatere a evaziunii fiscale, si sper sa o faca in continuare, dar fara excese, domnule presedinte. in limita legii si a bunului-simt, ca, totusi, cand mergem si facem excese, cadem in partea cealalta. Eu cer tuturor angajatilor ANAF sa-si faca datoria cu duritate, dar nu cu excese si sunt convins ca veti gasi aceasta limita", i-a spus Ponta sefului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Gelu stefan-Diaconu, in fata presei, cu ocazia prezentarii datelor privind incasarile bugetare in primele luni ale acestui an.

Mesajul a fost transmis dupa ce, in ultimele zile, in presa au fost relatate cazuri in care inspectorii Directiei Antifrauda a ANAF au inchis numeroase magazine si localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din "bacsis", patronii unitatilor acuzand inspectorii ANAF de exces de zel.

De la 1 martie, punctele de lucru ale comerciantilor prinsi ca nu utilizeaza casele de marcat sau nu emit bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate sunt inchise de inspectorii Directiei Antifrauda.

Fiscul va dispune suspendarea activitatii operatorului economic in punctul de lucru pentru o perioada cuprinsa intre o luna si trei luni, daca constata incalcarea uneia dintre obligatiile de dotare cu aparate de marcat electronice fiscale, achizitionate doar de la distribuitori autorizati sau unitati acreditate, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realitatii, precum si intocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase in/din sertarul casei de marcat.

Pentru incalcarea obligatiilor mentionate, inspectorii vor aplica amenzi cuprinse intre 10.000 de lei si 15.000 de lei, insa daca la punctele de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor exista sume detinute fara a putea fi justificate prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, in registrul special sau prin chitante, banii se confisca, caz in care amenzile se situeaza intre 2.000 lei si 4.000 lei.