"Noi, si vorbesc despre hotelierii de pe litoral in general, daca am practica preturile din Bulgaria sau Grecia, am da faliment. Daca vorbim doar de litoralul bulgaresc, preturile lor sunt cu 20-25% mai mici decat la noi", a declarat, agentiei Mediafax, Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc si proprietarul mai multor hoteluri de pe litoral, potrivit Mediafax.

Murad spune ca hotelierii romani de pe litoral nu pot scadea tarifele la nivelul celor din Bulgaria, unde TVA este 9% (fata de 24% in Romania), iar taxele si impozitele sunt mul mai mici si mai putine. 

Seful FPTR este de parere ca turistii straini care au de ales intre Bulgaria si Romania prefera prima destinatie, tinand cont de pretul mai mic. 

"Romanii cheltuiesc aproape dublu decat turistii straini, astfel ca hotelierii castiga de doua ori mai mult de la romani decat de la straini. Nemtii care vin in Romania sunt de varsta a treia, in general, si sunt foarte calculati, pentru ca traiesc din pensie", a explicat acesta.

Murad a adaugat ca din cauza imaginii proaste pe care o are Romania in strainatate, turoperatorii straini cer tarife cat mai mici. 

"Ne pun pe frunte un tarif de piata cazuta si vor sa ia o noapte de cazare cu 10-15 euro. Cu banii astia nu poti sa faci nimic", a afirmat Mohammad Murad. 

De multe ori, relatia cu turoperatorii straini nu este agreata de hotelierii romani de pe litoral, spune la randul ei si Lucia Morariu, fost secretar de stat in Ministerul Turismului si proprietarul Eximtur, cea mai mare agentie de turism cu capital romanesc. 

"Tarifele pe care le solicita turoperatorii straini sunt foarte mici. Preturile pe care le platesc romanii in iulie si august pe litoralul romanesc le acopera hotelierilor costurile pentru tot sezonul", a afirmat Morariu. 

Corina Martin, presedintele ANAT si al Asociatiei Litoral-Delta Dunarii, crede ca prezenta in numar mare a turistilor straini in statiunile romanesti de la Marea Neagra este o tinta indepartata. 

"Toti hotelierii de pe litoralul nostru prefera turistii romani, pentru ca sunt cheltuitori si nepretentiosi. Prezenta strainilor in hoteluri ar pune probleme suplimentare, ar fi nevoie de personal mai bine pregatit, care sa vorbeasca limbi straine, deci mai bine platit, si ar fi nevoie de tarife mai mici cu cel putin cu 30%", a spus Martin. 

Chiar daca hotelierii vad doar avantaje in preferinta lor pentru turistii romani, exista si un punct slab: numarul acestora se va diminua in timp, de la an la an, chiar si doar pentru motivul ca populatia este in scadere. 

Dupa cum sustin reprezentantii autoritatilor, turismul romanesc a iesit din criza, chiar daca incasarile de pe urma celor aproximativ 25.000 de turisti straini care au mers anul trecut pe litoral nu au depasit 15 milioane de euro.

In schimb, in plina recesiune, Grecia a reusit anul trecut sa incaseze din turism peste 10 miliarde de euro, cu peste 9% mai mult decat in anul precedent.  In aceste conditii, Romania are toate sansele sa dispara de pe harta turistilor straini, iar cei batrani isi vor aminti de ea ca o tara situata undeva, la nord de Bulgaria, cu oameni dispusi sa plateasca pentru o saptamana la mare cat au castigat in cateva luni.