Fiecare penny, moneda de cinci ori zece centi sau moneda rara de argint este luata din tejghea (casa de marcat), spalata timp de sapte ore si adusa la stralucirea originara, prin folosirea unui sapun cu borat de sodiu, metode antica. Moneda este apoi este repusa in circulatie, relateaza cotidianul britanic de business.

Practica spalatului de monede dateaza din 1938, o perioada cand doamnele din inalta societate purtau manusi albe, care se puteau murdari cu usurinta din cauza banilor. Astfel, monedele erau spalate des, iar apoi lustruite.

Cine este functionarul care a spalat monede in valoare de 1,5 milioane de dolari

Cel care se ocupa acum de acest lucru, la hotelul din San Francisco, California (SUA), spune ca monedele pe care el le curata, chiar si cele mai vechi, se disting printr-un luciu aparte, parand chiar mai noi decat cele scoase din monetaria de stat. In 20 de ani de munca, Rob Holsen, angajatul insarcinat cu acest lucru, spune ca a spalat monede in valoare de 1,5 milioane de dolari.

“Ma ocup cu spalarea monedelor la Hotelul Westin St Francis. Cred ca este singurul hotel din lume care ofera acest serviciu in semn de curtoazie fata de clientii sai”, marturiseste Holsen, citat de Financial Times.

Desi pot fi considerati greoi, banii din metal sunt in continuare apreciati datorita tangibilitatii lor in aceasta lume a tranzactiilor virtuale.