Reporterul BBC a reusit sa convinga o banda de hoti de buzunare sa ii explice cum actioneaza.

Johnny, Mario si Danny fac parte dintr-o retea de 50 de romani care actioneaza in Barcelona, iar acum vizeaza "aurul" la Londra. Ei se documenteaza pe internet, analizand imagini din marile centre comerciale aflate in apropierea Satului Olimpic, autobuzele supraaglomerate si metrou, planificandu-si iesirea pe baza imaginilor din satelit cu strazile Londrei.

"Este in sangele meu, asta e tot ce stiu sa fac. Noi asta facem si o facem bine", declara Danny, care este hot de buzunare de la varsta sapte ani, inapoindu-i reporterului portofelul, care credea ca se afla in continuare in singuranta intr-un buzunar de la spate, relateaza Mediafax.

"Uite, fac tot felul de trucuri pentru a le distrage atentia turistilor, iar portofelul sau telefonul a si disparut! Dureaza numai o secunda, iar vacanta lor e distrusa", explica Johnny, care ia un pachet de carti si il face sa dispara sub brat.

Hotii par sa fie foarte mandri de talentele lor si sustin ca au reguli stricte pentru ca sa nu fie observati, si anume nu consuma alcool, pentru a ramane concentati, si nu recurg la forta, pentru a evita "scenele". "Unii hoti de buzunare sunt dependenti de droguri, isi cheltuie toti banii la cazinouri si devin disperati, sunt violenti. Noi nu suntem asa", adauga el.

"Aparatele foto, laptopurile si telefoanele sunt trimise in Romania pentru ca sa fie vandute pe piata neagra si putem sa facem cam 5.000 de euro intr-o saptamana, daca turistii isi lasa bagajele numai o secunda, doar o secunda!", continua el.

Pentru a le intelege tactica, reporterul BBC se pune la dispozitia lor. Este vorba despre o schema numita "Ronaldinho", dupa numele fotbalistului care danseaza dupa ce marcheaza. Astfel, Johhny se apropie de reporter cu o harta cerand indicatii, in timp ce Mario si Danny se prefac ca sunt beti inconjurandu-l si dansand, iar in clipa urmatoare cei doi fug cu portofelul victimei.

"Eu sunt momeala. Mario buzunareste sau distrage atentia pentru ca are foarte multa experienta, dupa care ii da portofelul sau telefonul lui Danny, care fuge. Asa ca turistul habar nu are la cine ii sunt lucrurile. Suntem prea rapizi", explica Johnny.