O conditie pentru a va putea planifica vacanta este sa aveti posibilitatea de a va alege perioada de concediu. In general, prima caracteristica a turistului roman este alegerea vacantei din punct de vedere al pretului. Multi poate inca nu stiu, dar puteti controla pretul si calitatea serviciilor de cazare in functie de cat de repede va miscati.

Programarea din timp a vacantei va poate scuti de bani multi, dati in plus si pana la urma, total nejustificat. Cand te hotarasti cu cateva luni inainte unde vrei sa pleci si in ce perioada, poti sa mergi pe reducerile ofertite de early-booking, si chiar daca nu apalezi la programul asta, reduceri tot prinzi. Varfurile de sezon vor merge bine si vor fi cele mai scumpe perioade, indiferent de tara, de criza, de conditiile meteo, de orice. Nimeni nu spune acum sa te apuci din februarie sa iti cauti vacanta de vara, insa de prin aprilie-mai ar trebui sa te hotarasti. Asa poti sa alegi si ce vrei, ai toata oferta la indemana”, a declarat pentru incont.ro Cristian Balcescu, directorul general al agentiei de turism CMB Travel.

Cand vorbim de tarile cu deschidere la mare, cum este exemplul Turciei, al Greciei, al Italiei sau Spaniei, varful de sezon este reprezentat de lunile iulie-august. Asadar, pentru temperaturi foarte ridicate si vreme insorita, puteti alege sa va duceti in aceasta perioada. Cu toate acestea, vreme frumoasa si buna de plaja prindeti si in lunile mai sau septembrie.

Putina lume stie ca lunile mai sau septembrie sunt mai bune pentru o vacanta de relaxare. Nu mai este soarele atat de puternic incat sa nu poti respira, preturile sunt si mai scazute pentru ca deja statiunile se golesc, iar hotelierii nu mai tin la tarife si poti negocia cu ei. Daca vrei sa te relaxezi sau ai copii, recomand aceste luni, decat varful de sezon”, a explicat Balcescu.

Totodata, oficialul de la CMB Travel spune ca destinatiile mai sus mentionate, au un ritm ciclic ca destinatii favorite, de la an la an.

Daca nu aveti o determinare deosebita spre o anumita tara, va sfatuiesc sa cercetari ce destinatie este favorita in anul respectiv. Nicio destinatie nu poate fi in priza 100%, in fiecare an. Si atunci, daca anul trecut cel mai aglomerat litoral a fost, sa zicem, cel turcesc, adica a avut cele mai joase preturi si cele mai bune oferte, atunci puteti fi siguri ca in acest an lucrurile nu vor mai sta la fel, iar locul Turciei va fi luat de alta tara”, a declarat directorul CMB Travel.

Totodata, in alegerea perioadei de vacanta un rol important il joaca si fenomenele “colaterale” cu turismul din acea tara, cum ar fi…dispute politice, miscari de strada, greve, conditiile economice in general sau cele meteorologice, cu precadere cutremurele.

In concluzie, fie ca mergeti in varful de sezon sau in lunile din extra-sezon, hotarati-va din timp si urmariti ce se intampla cu si in tara respectiva atat economic cat si din punct de vedere al atractivitatii turistice.